Ligatipset: Här är de stora guldfavoriterna

På fredag drar det roliga igång och Bloggen är i tippartagen. Som vanligt.

Felix Terins och Norrköping är en av säsongens stora guldfavoriter.

Felix Terins och Norrköping är en av säsongens stora guldfavoriter.

Foto: Magnus Andersson/TT

Basketbloggen2021-09-21 09:13

Då var Bloggen tillbaka på banan igen efter en dryg veckas solsemester och det är väl lika bra att rivstarta direkt. På fredag drar både SBL dam och herr äntligen igång ligaspelet och helt enligt traditionen rivstartar vi med ett tips. Herrarna först. Damerna kommer senare.

Håll till godo.

1.Södertälje
Kommentar: Wow. Den svenskuppställning som vårens finalist ställer upp med måste vara bland det bästa som setts i SBL på hela 2000-talet. Kolla bara: Dino Pita, Anton Gaddefors, Jonathan Person, Alexander Lindqvist, Lazar Radosavljevic och Martin Pahlmblad ger laget spets, rutin och basket-iq. Är bara jänkarna av hygglig klass och veteranernas kroppar håller ihop blir det här laget att slå.

2.Norrköping Dolphins

Kommentar: Att tappa tunga pjäser som Adam Ramstedt, Phil Carr och Terry Larrier svider förstås. Alla spelare som är svåra att ersätta. Men att få in Nathan Dawit, Elias Desport samt beprövade LaDarien Griffin visar tydligt att Mikko Riipinens lag inte sitter nöjd efter våren guld. Den här klubben vill ha mer och går alldeles tydligt efter en guldfavorit i repris.

3.Jämtland Basket

Kommentar: Jämtland lutar sig på en rejäl svensk stomme av svenska spelare som Pierre Hampton, Anes Zekovic, Daniel Johansson och RT Guinn. Sedan handlar allt om hur rätt Adnan Chuk träffat på importmarknaden. Det Bloggen sett hittills är att ingen verkar falla ur ramen och att tuffingen Steve Harris är ett jäkla djur i tresekundersområdet. Guldkandidat.
 


4.Borås Basket

Kommentar: Borås klappade igenom mot Nässjö i kvartsfinalspelet trots att laget innehöll alla verktyg för att utmana om SM-titeln. Nu hoppas klubben på revansch men det handlar om små marginaler. Mycket hänger på om den långtidsskadade duon Fredrik Andersson och Simon Gunnarsson hittar sin normala nivå. Gör de det - då har västkustens stolthet en ligans djupaste rotationer av spelare.
 


5.BC Luleå

Kommentar: Vi måste vara ärliga. Av de sex tippade topplagen har BC Luleå den solklart tunnaste truppen med bara sex spelare som vi någorlunda vet kan prestera på god SBL-nivå. Då landar allt i tre saker. Klubbens fyra importer måste vara toppklass. Nyckelspelarna skadefria hela säsongen. Och någon av de unga oprövade får en "Pelle Larsson-utveckling". Då fattar ni vilken skör tråd det här lagbygget vilar på och att inte addera en bra spelare under säsongen gränsar till tjänstefel.
 


6.Nässjö Basket

Kommentar: Att placera förra säsongens succélag och semifinalist på sjätte plats i tabellen kan tyckas vara helgalet. Men inte enligt mig. Visst har Nässjö lyckats behålla större delen av laget och vässat med skytten Daniel Hansson men något säger mig att det överpresterades en hel del i vintras. Att spela med en hög kravbild på sig är något ingen är van med i den här klubben.
 


7.Köping Stars

Kommentar: Förra säsongen blev en besvikelse och nu hoppas Köpings stolthet på en revanschsäsong under profilen Torbjörn Gehrkes ledning. Men jag är inte övertygad. Svenskmaterialet, förutom Niklas Larsson, skrämmer ingen och importkvartetten ser inte ut att vara av högsta klass. Nja, det här kan faktiskt bli lite tufft.
 


8.Umeå Bskt

Kommentar: Ingen kan säga något annat än att tränaren Boris Balibreas Umeå trixar, fixar och ger allt på en basketplan. Trots bristande talang och förmåga. Så var det förra säsongen och nu när den lite märkliga spanska satsningen övergetts finns det absolut utrymme för att vinna fler än de sex som laget lyckades knåpa ihop förra säsongen. Ska vi säga nio..?
 


9.Fryshuset Basket

Kommentar: Fryshuset framstod förra vintern som en av ligans svagaste lag någonsin och bara en seger på 32 matcher är förstås skämskudde. Tyvärr pekar inte mycket på att resultaten ska bli bättre under nye tränaren Åke Bärlin. Fryshuset är ännu en gång med för att se, lära och kanske bygga något på sikt. Kul för Stockholmsbasketen. Bedrövligt för publiken.