Laget som det aldrig går att förstå sig på

Efter toppmatcherna kom ett bottennapp.

Andrew Smith och Denzel George i BC Luleå.

Andrew Smith och Denzel George i BC Luleå.

Foto: Bildbyrån

Basketbloggen2022-03-14 22:00

Nej, den här årgången av BC Luleå kommer jag aldrig någonsin att förstå mig på. Den saken är klar. Det är nog sällan Bloggen sett ett lag pendla så mycket i prestation. Ena dagen mästarklass. Andra dagen raka motsatsen.

Och just därför blev insatsen mot bottenlaget Köping på bortaplan ett tvärsnitt av en grundserie som pendlat mellan hopp och förtvivlan från säsongens allra första match.

BC Luleå kom till spel efter tre klassmatcher mot Jämtland två gånger om och mästarlaget Norrköping Dolphins. Köping kom till spel efter att ha blivit överkört av Norrköpings bänkspelare.

För Peter Öqvists lag var matchen utomordentligt viktig i jakten på andraplatsen och inget annat än en seger gällde. Men precis då, i den stunden, svarade hela laget - spelare och tränare - för en totalt viljelös, energilös och fantasilös prestation där det på håll såg ut som inte en enda kotte brydde sig om hur det skulle gå. 

Redan efter fem minuter gick det att ana vart allt barkade. Luleå spelade med noll intensitet i försvar. Köping gjorde precis vad man ville, hur man ville och när man ville.

Det är egentligen bara att titta på returstatistiken för att se vilket lag som hade lust att gå till jobbet den här kvällen. 49-37 säger Köping från minut ett till minut 40. 

Vid ett tillfälle i matchen gick det så långt att BC Luleå inte klarade av byta in rätt antal spelare på planen.Plötsligt fanns där sex vitklädda som ville lira boll och domaren hade inget att göra än att utdela en teknisk foul. Ridå.

Den spelare som personifierade Luleås insats bäst var Andrew Smith som den senaste tiden varit lagets bäste spelare. Men mot Köping visade han noll intresse att delta och avrundade kvällen med en teknisk foul som definitivt förlorade matchen för sitt lag. Mycket märkligt uppträdande av en ledande veteranspelare. Men det är som alla vet inte första gången den här säsongen som Smith tappar tålamodet och svarar för ogenomtänkta beslut i viktiga lägen.

Nu är det bara för BC Luleå att slicka såren, försöka avsluta grundserien så snyggt det går borta mot ett formstarkt Södertälje och sedan gå in i kvartfinalspelet mot Borås eller Nässjö. Och hur en sådan matchserie ska sluta kan faktiskt inte en enda människa i världen förutse. Det är liksom grejen med BC Luleå den här vintern. Allt, precis allt, kan hända när det laget ställer sig på en basketplan.