Kvällen då stjärnorna inte pallade pressen

Det blev inget åttonde guld.

Luleå basket

Luleå basket

Foto: Petra Älvstrand/Frilans

Basketbloggen2022-04-27 20:41

Tänk så många gånger vi hyllat Luleå Basket de senaste åtta åren för den enorma vinnarmentaliteten, de hårda psykena och tuffheten i avgörande situationer. Med all rätta. Det klubben gjort sedan 2014 är svårt att överträffa.

Men på onsdag kväll, i den fjärde finalen mot Norrköping (78-92) när kravet var att vinna, blev alla stjärnor livrädda att förlora.


Josefin Vesterberg vågade ingenting. Allis Nyström åkte rakt ned i källaren under den andra halvleken och missade allt som gick att missa. Grundseriens bäste spelare Brooke McCarthy-Williams orkade inte kliva fram i finalspelet och var i alla matcher en skugga av vad hon tidigare presterat. Ellen Nyström har inte enbart lön för att prestera defensivt - i den här typen av matcher är kravet mer än tre poäng och ett tolvprocentigt skytte.


Faktum är att Luleå Basket erfarna förstafemma gick minus 96 om man ska tro statistiken. Det låter nästan overkligt och kanske är helt felaktigt. Men så är det skrivet - svart på vitt.

Men känslan var under hela matchserien att Norrköping spelade bättre, hade en smartare offensiv plan och fick ut absolut max av sina importspelare. Laget föll aldrig igenom helt som Luleå gjorde både i den andra och fjärde matchen.


Nåväl, sju guld blev inte åtta och någon gång tar det stopp. Förra årets finalbragd var exceptionell med tanke på att laget byggdes med bara en importspelare. I år satsade många konkurrenter stenhårt och med facit i hand hade Luleå behövt en till spetsspelare för att gå hela vägen.

Till nästa säsong hoppas jag klubben lärt sig den här läxan. Norrköping lär råna banken för att sätta ihop ett guldgäng, Södertäljes storsatsning känner alla till och A3 hittar alltid ett konto där värvarpengar finns. Det måste matchas av klubben där landets absolut bäst betalda spelare finns.


För några veckor sedan var jag helt övertygad om att Luleå Basket måste göra allt för att behålla Brooke McCarthy-Williams. Nu vette tusan. Hennes fjärde period var helt horribel med sex-sju helt ofattbara beslut som faktiskt kostade laget segern. Kanske är det Bria Goss som ska ägnas mest uppmärksamhet i sommar?


Allt det här räknar jag med att Luleå Basker ser och förstår. Det kommer bli en intressant silly season.