Knockat - men inte uträknat

Rönnqvist bakom rysarsegern.

Adam Rönnqvist

Adam Rönnqvist

Foto: Pär Bäckström

Basketbloggen2021-12-10 22:14

Jag vet inte riktigt vad det är BC Luleå hittat den senaste tiden men något är det. Sedan Andrew Smith rapporterades in skadad har Peter Öqvist lag spelat två matcher och vunnit dem på exakt samma sätt.

Med kamp, krigande, hårt arbete, pannben och massor av moral.

Vilka misstag som än gjorts. Vilka felbeslut som än tagits. Vilka öppna skott som än missats har spelarna rest sig på nio, knutit sina nävar och vägrat ge upp.


Vinsten mot Södertälje, med ett halvt dussin landslagsmeriterade spelare i truppen, handlade bara om det. Inget annat. 

Underläge med tio poäng djupt i tredje perioden. 

Underläge i den fjärde fram till bara två minuter återstod att spela. 

Då svarade BC Luleå för det lilla minirycket som höll hela vägen - även om det hängde på en missad toköppen trea av Södertäljeforwarden Lazar Radosavljevic i den allra sista sekunden.


På något sätt personifierade lagkaptenen Adam Rönnqvist den här segern. Över halva matchen var veteranen osynlig och under de första 26 minuterna hade han bara skjutit två skott.

I fjärde var det sluttjafsat.

När pressen var som störst, när allt stod spel gjorde han lagets sex avslutande poäng och vann matchen. En minst sagt märkvärdig prestation.

Fortfarande har förstås BC Luleå mycket att jobba på - det gnisslar både här och där i lagspelet - och att ta sig upp till mästaren Norrköpings nivå är ett berg att bestiga just i dag. Saknaden efter Andrew Smith är stor men skulle klubben lyckas värva en kvalitetsspelare kan ganska mycket förändras. 

Först då vet vi hur mycket det här laget an bråka i ett SM-slutspel.