En storförlust som er tydlighet

Stortorsk i seriefinalen. Men det finns ingen anledning till oro om rÀtt saker görs.

Fanny Wadling sköt 4/17 mot SödrtÀlje.

Fanny Wadling sköt 4/17 mot SödrtÀlje.

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2023-11-26 10:45

Att förlora en upphaussad seriefinal mot SödertÀlje med 20 poÀng (59-79) Àr förstÄs aldrig bra men nÀr LuleÄ Baskets trÀnare Robin Sandberg tittar tillbaka pÄ lördagens tillstÀllning tror jag han tÀnker ungefÀr sÄ hÀr: "JassÄ, var det inte vÀrre?"

LÄt oss vara tydliga: LuleÄ Basket var aldrig nÀra att vinna. SödertÀlje var det bÀttre laget. Men i början av den fjÀrde perioden var faktiskt underlÀget bara sju poÀng innan den rann ivÀg trots att i princip varenda spelare i mÀstarlaget var allergisk mot att placera bollen i korgen.

Dagens LuleÄ Basket Àr inget mÀstarlag. Dagens LuleÄ Basket Àr tunt. Dagens LuleÄ Basket Àr vingligt.

TvÄ importspelare har lÀmnat klubben under hösten. TvÄ spelare som enligt plan skulle tillför spets och kvalité. DÄ gÄr det inte att vinna mot ett lag som SödertÀlje som ocksÄ Àr brandskattad i och med Elin Eldebrinks lÄngtidsskada.

DĂ€rför tror jag Robin Sandberg inte lĂ€mnade TĂ€ljehallen med nĂ„gon överdriven skrĂ€mselhicka. SödertĂ€ljematchen visade med all önskvĂ€rd tydlighet vad laget behöver för att tas pĂ„ riktigt allvar: En guard och en forward som kan göra poĂ€ng. 

LuleÄ verkligen skriker efter offensiv kompetens och i dag finns bara Robbi Ryan som kan skapa sitt eget avslut pÄ att naturligt sÀtt.

Mot SödertĂ€lje sköt den svenska stjĂ€rnkvartetten Josefin Vesterberg, Allis Nyström, Sofia HĂ€gg och Fanny Wadling 12 av 44 – det var nĂ€stan komiskt illa. Hos det gĂ€nget finns det viss anledning till sjĂ€lvrannsakan. 

Det ska hur som helst intressant att se hur LuleÄ Basket agerar framÄt. Just nu mÄr klubben sisÄdÀr. Klubbdirektören Christer Sehlin Àr sjukskriven och ekonomin verkar vara anstrÀngd med tanke pÄ hur den sportsliga satsningen ser ut jÀmfört med tidigare sÀsonger.

Vill LuleÄ Basket utmana Àr vÀgen bara en. Det ser och vet alla.