Jättecenterns resa i Luleå blir intressant att följa

Med Sjöberg går BC Luleå i en ny riktning.

Kalmarcentern Tobias Sjöberg är klar för BC Luleå.

Kalmarcentern Tobias Sjöberg är klar för BC Luleå.

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2023-06-29 18:37

Det är tydligt att BC Luleå, med huvudtränaren Håkan Larsson som ansvarig, nu går en helt annan riktning med lagbygget än under tränaren Peter Öqvists nioåriga regim där positionsslösa spelare som kan byta på allt i försvarsspelet var en mycket viktig del.

Och det allra tydligaste tecknet på klubbens kursändring är värvningen av Tobias Sjöberg från Kalmar. En klassisk center som gillar att spela med ryggen mot korgen, ta position i tresekundersområdet och absolut i-n-t-e kommer befinna sig ute på golvet och spela försvar mot mindre spelare.

Det ska bli intressant se hur 26-åringen – som tillsammans med Nässjös Dartaye Ruffin var en av få renodlade centrar i SBL den förra säsongen – kommer att utvecklas i en mer proffsig och målinriktad miljö i Luleå.

Tobias Sjöberg borde rimligtvis vara en intressant utmaning för BC Luleås nya tränarstab. Håkan Larsson gillade under sin spelarkarriär att samarbeta med "big guys" och då tänker jag främst på spelare som John Rosendahl, Kevin van Veldhuizen och Daren Engellant.

I Luleås tränartrio finns numera också förre storcentern Brice Massamba som lär ägna mycket tid att förädla 205 centimeter långe Tobias Sjöbergs talang. Den resan blir spännande att följa.

I övrigt, då? Vad händer med BC Luleås lagbygge som den senaste tiden ökat i fart? Flera viktiga spelare har skrivits fast och då tänker jag på Denzel George, Daniel Hansson, Kentwan Smith och Oliver Gehrke.

Men det krävs förstås mer. Jonathan Arvidsson sitter på skarpa bud från utlandet och är förstås högprioriterad för klubben. Ytterligare en bollbehandlade guard borde in i bygget och sedan ser jag en öppning på position tre. Hur fördelningen svenskar/importer blir får vi se. 

Vi har några spännande veckor framför oss.