Håll till godo – här är Bloggens vilda lagbyggarplan

Tipset: Ta en titt på den svenska kvalitetsmarknaden.

Viktor Gaddefors

Viktor Gaddefors

Foto: Peter Holgersson/Bildbyrån

Basketbloggen2022-05-10 20:36

Ni vet att Bloggen älskar att spekulera hur diverse lagbyggen ska se ut - det utan ta något som helst ansvar för pengar och sådana pyttiga detaljer. Men skit samma. Vi är väl alla i underhållningsbranschen och lite kul ska även en gammal basketblogg ha.

Det handlar om BC Luleå och hur klubben ska kunna ta det där sista steget och bli en utmanare till först och främst Norrköping som de senaste åren tagit täten i SBL herr med ganska bred marginal.


Den här säsongen satsade klubben på fyra importspelare –  tre av dem veteraner (Andrew Smith, Bryce Douvier, Tavarius Shine) med hyggliga lönekuvert –  samt unge DeRiante Jenkins. Det gick helt ganska bra men var inte helt hundra.

Min gissning är att Andrew Smith kan komma att bli kvar även om inget är hugget i sten. Men jag skulle lika gärna se att BC Luleå tar lite risker, tänker en aning nytt och vågar satsa på två-tre unga collegejänkare som är helnöjda med 1 800- 2 000 dollar i månaden när det första proffskontraktet skrivs på.

Vad skulle det vara bra för? Jo, det skulle frigöra kosing och göra en rejäl inventering av den svenska kvalitetsmarknaden möjlig.

Och vad finns då där? En hel del, faktiskt.

Denzel Andersson har jag redan skrivit om. Han är förstås en drömspelare för BC Luleå och har alla möjliga kopplingar till Norrbotten. Där kan det kunna finnas en öppning om basketgudarna vill BC Luleå väl.


En annan spelare som gått lite under radarn det senaste året är den 27-årige landslagsforwarden Johan Löfberg som snittat elva poäng i den spanska andradivisionen den senaste vintern. Jag har ingen aning om han längtar hem till Sverige men varför inte göra ett försök?


Eller varför inte spänna bågen ännu högre? Hur kul har till exempel Viktor Gaddefors i Rumäniens huvudstad? Inte en aning men frågan kan alltid ställas.