Håkan Larsson – det väntade valet

Det blev precis som alla anat. Efter Peter Öqvists nio år i BC Luleå tar den "evige" assistenten Håkan Larsson över som huvudtränare i klubben.

Håkan Larsson tar över som huvudtränare i BC Luleå.

Håkan Larsson tar över som huvudtränare i BC Luleå.

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2023-04-05 07:44

Väntat. Förutsägbart. Enligt plan. Efter tio år som andreman fanns det inget annat att göra för BC Luleå. Ingen annan väg att gå. Förr eller senare måste Håkan Larsson – en av de allra största i klubbens historia – få chansen att göra verkstad av allt han lärt sig under sin långa karriär som spelare och tränare.

Bloggen har tidigare skrivit att BC Luleå nog mått bäst med något helt nytt på tränarfronten – en person som kommer in med fräscha ögon och rör om i grytan efter några år av sportslig stagnation. Men det var förstås aldrig nära att hända. BC Luleå vill numera hålla det mesta inom ”familjen” och inte ta göra några större utsvävningar.

48-årige Larsson var givetvis hela tiden huvudspåret och ingen kan säga att det är fel att ge honom förtroendet.

Det ska bli oerhört intressant att se hur Håkan Larsson kommer bygga laget för kommande säsong och hur hans basketfilosofi ska mejslas fram. En inte alltför vild gissning att företrädaren Peter Öqvists fria anfallspel till viss del försvinner.

Med Larsson som arkitekt ser jag framför mer styrning, lite mer rollfördelning, mer "set-plays" och det kan nog alla fans tycka vara skönt efter några år av ständig oförutsägbarhet. Skulle inte alls förvåna mig om BC Luleå nästa säsong spelar med en tydlig spelfördelare och en mer klassisk centertyp på planen. Vi får väl se.

Det blir också spännande höra hur målbilden kommer vara för nye Håkan Larsson och hela klubben inför säsongen 23/24. BC Luleå har halkat efter de allra bästa och att med en ny, grön tränare vid spakarna är det nog bästa att tona ned allt snack om guld och finalplatser. Ge Håkan Larsson några år att bygga upp något nytt och fräscht igen.