Ganska nära men ändå så långt borta

Tredje raka förlusten för BC Luleå.

Tredje raka förlusten för BC Luleå som på fredag möter den regerande mästaren Norrköping.

Tredje raka förlusten för BC Luleå som på fredag möter den regerande mästaren Norrköping.

Foto: Pär Bäckström

Basketbloggen2021-10-11 22:23

Någon frågade mig vid något tillfälle hur jag trodde matchen mellan BC Luleå och Jämtland skulle komma att se ut och mitt svar blev ungefär så här: "Luleå kommer helt säkert studsa tillbaka efter plattmatchen mot Borås, göra en riktigt bra arbetsinsats men i långa loppet inte räcka till mot ett bättre lag."

Jag brukar inte så ofta pricka in mina förhandstips men den här gången hade jag mer rätt än någonsin.

BC Luleås spelare kämpade, slet, krigade och spelade försvar på sin allra högsta nivå i sisådär 27-28 minuter. Men sedan orkade laget inte stå emot Jämtlands malande lagsmaskin där de två första bytena från bänken består av Pierre Hampton och Anes Zekovic. Ni fattar vad jag menar med det lilla påpekandet.

52-48 till Östersundlaget slutet av den tredje perioden blev inför den sista 59-50 och sedan fanns det ingen väg tillbaka. Inte minst med tanke på att BC Luleå de senaste sju-åtta åren byggt mycket av spelet på trepoängsskytte men i dag sitter på en trupp där Adam Rönnqvist är de ende pålitlige skytten från distans om han får lite utrymme. Och det vet förstås alla motståndarcoacher vilket därmed gör deras matchplan ganska enkel: Bort med Rönnqvist ur matchen, släpp resterande spelare lite halvöppna och lev med det.

Mot Jämtland var Adam Rönnqvist 0/4 från trepoängslinjen och tilläts inte se något dagsljus på sina 30 spelminuter. 

Som lag var BC Luleå 9/37 från trepoängslinjen och i fredags mot Borås hystade laget upp 4/19 från långdistans och då är det svårt att se hur tränaren Peter Öqvists lag överhuvudtaget ska kunna vinna matcher mot något som av topplagen i SBL. Det som coachstaben får ta med sig från måndagskvällen är att laget tog ett steg framåt i sin utveckling och det får duga för nu. Att bara släppa i 77 poäng mot Sverige bästa lag är alldeles utmärkt. 


Men som jag skrivit tidigare. Som läget är i dag bör BC Luleå den här säsongen till stor del titta på utveckling av det svenska materialet, inte stirra sig blint på resultaten och sedan jobba därifrån. Helt enkelt se långsiktigt och satsa på de spelare som har kapacitet att bilda en svensk stomme som kan vara med på resan i flera år framöver. 

Inga signaler kommer från klubben att det ska göras några som helst förändringar i truppen vilket innebär att det är denna laguppställning som ska ta sig igenom den här säsongen. 

Regerande mästaren Norrköping på fredag.