Från dag ett var han helt fel spelare för BC Luleå

Seger. Till sist.

Basketbloggen 11 oktober 2022 22:32

Pust, stön och stånk. Efter en nästan overklig plattmatch lyckades BC Luleå till sist vinna mot nykomlingen Kalmar med 89–87 på hemmaplan och bärga lagets fjärde raka ligaseger.

Men oj vad nära det var en riktig förnedringsförlust i en match där Luleå för första gången i höst sköt med hygglig procent från trepoängslinjen men istället tappade all sin defensiva struktur i andra halvlek och generöst bjussade Kalmar på 51 poäng under de avslutande 20 minuterna.

Det är svårt att förstå hur BC Luleå ännu inte lyckats skrapa ihop en enda match som sett någorlunda vettig ut. Dalarna i spelet är hisnande och ingen utveckling alls har skett sedan starten av ligaspelet. Laget bara trampar luft och kanske är det så enkelt att Luleås spelarkader inte klarar av att genomföra tränaren Peter Öqvist fria anfallsspel? Kanske behövs det något helt annat för att plocka fram det bästa ? Jag vet inte. Men snart måste det börja hända något radikalt. 

Från och med lördag – mot Jämtland  på bortaplan – börjat ligaspelet på allvar för BC. Då väntar motstånd som befinner sig på en helt annan planet än Fryshuset, Köping, Uppsala och Kalmar.

Men laget har fyra raka segrar i säsongsinledningen och det är poäng som aldrig försvinner.


Till sist måste vi ägna oss åt något positivt och det handlar om att klubben till sist tog det väntade beslutet att sparka guarden Marcus Evans som från dag ett var helt fel spelare för det här lagbygget. Lågprocentig skytt, svag passare, bollkramare och dålig attityd är det vi kommer minnas av hans korta sejour i Luleå. 
 

Nu gäller det från BC Luleå-håll att vara noggrann och inte hetsa fram en ersättare. Den spelare som ska ersätta måste hålla oerhört hög klass sett till hur laget är konstruerat och presterat hittills.

Prio ett bör vara offensiv spets – en matchvinnartyp som kan bryta ned försvaret på egen hand när offensiven gått i stå vilket den verkar göra titt som tätt. 

Kravbilden är och kommer vara skyhög. 

Frågan om det går att hitta en sådan spelare? Kanske. Kanske inte. Det blir i alla fall spännande att se vad som hittas på marknaden. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa