Förre stjärnans nya plan: En bok om Plannja Basket

Ni minns väl Jonas Autio? På fredag är han i Luleå och berättar om sitt nya bokprojekt.

Förre Plannjastjärnan Jonas Autio besöker Luleå.

Förre Plannjastjärnan Jonas Autio besöker Luleå.

Foto: Folkspel/youtube

Basketbloggen2023-12-14 11:54

I början, och i mitten, av 90-talet var den 202 centimeter långe pointguarden Jonas Autio en av Sveriges mest lovade basketspelare och spåddes en lysande framtid.

Med sin unika längd för sin position, spelförståelse, smartness och atletism frälste Autio Plannja Basket och publiken i Pontushallen innan han helt plötsligt lade ned sin basketkarriär 25 år ung och valde en ny väg i livet vid sidan av elitidrotten bland diktskrivande, prosa och radioteater. Bland annat.

I dag är 53-åringen högaktuell som författare och för en tid sedan släppte Jonas Autio boken Timeout som kretsar kring den upphaussade SM-finalserien mellan Södertälje och New Wave 1996. Huvudpersoner för storyn är de karismatiska tränarna Jonte Karlsson och Freddy Mravec som går en hjärnornas kamp både på och vid sidan av basketplanen.

För några veckor sedan läste jag boken och det blev en helt fantastisk nostalgitripp för en 59-årige basketbloggare där många minnen väcktes till liv igen.

Jag har förstås inte läst all svensk basketlitteratur som skrivits genom åren men har svårt att tro att det finns något mer välskrivet och grundligt researchat än Jonas Autios verk som beskriver en tid innan Bosmandomen fallit och den svenska ligan var fullproppat av svenska landslagsspelare.

Självklart kommer Timeout inte blir en jättesäljare på bokmarknaden – basketen är för liten som sport i Sverige – men för oss nördar som vill få en inblick i en svunnen tid är den ett måste.

På fredag, när BC Luleå spelar mot Jämtland, kommer Jonas Autio att finnas på plats i Luleå energi arena för att göra reklam för sin bok. Men resan till Luleå har också ett annat syfte: Att göra research inför nästa projekt som kommer handla om Plannja Baskets storhetstid. Det blir något att se fram emot.