Förra MVP-spelaren är det givna valet för mästarklubben

Bria Goss. Det måste vara Luleås huvudspår.

Bria Goss.

Bria Goss.

Foto: Jesper Sandberg

Basketbloggen2023-11-01 19:47

Då tog till sist mästarklubben Luleå Basket det oundvikliga beslutet som alla har vetat ska komma. Frågan har bara varit när? 

USA-forwarden Dejza James får sparken efter tre tämligen intetsägande prestationer i SBL dam där hon snittade 18 spelminuter, 7 poäng och 4 returer. Siffror som inte anstår en spelare värvad för att dominera och leda.

Med andra ord: En total "nobrainer" för Luleå Basket som bara för någon vecka sedan släppte iväg axelskadade guarden AJ Alix.

Så frågan är i vilken riktning klubben nu går? Planen, som klubben kommunicerat utåt, är att avvakta, ta sin tid och invänta rätt spelare. Det kan vara klokt. Med en svensk stomme bestående av Allis Nyström, Josefin Vesterberg, Sofia Hägg och Fanny Wadling kommer laget ändå vinna 80-90 procent av sina matcher med autopiloten inkopplad. Att slarva med scoutingen, kasta pengar på ännu en Alix och ännu en James vore förödande även om Luleå med stor sannolikhet tar sig hela vägen till SM-final med två importspelare av övre mellanklass. Så svag är faktiskt ligan.

Förstavalet för Luleå är givetvis vårens MVP och guldhjälte Bria Goss som avbrutit säsongen i Israel och är hemma i USA. Att locka henne tillbaka vore givetvis en dröm för tränarparet Robin Sandberg och David "Keso" Nilsson. Goss går att plugga in i systemet från dag ett, helt utan någon startsträcka. Där är kontakter redan tagna men var det leder får tiden utvisa.

Mehryn Kraker har säkerligen varit uppe för diskussion men enligt uppgift kommer hon stanna i Australien över vintern.

Brooke McCarty-Williams då? Nja, snittar man nästan 27 poäng och nästan 40 minuters speltid i den turkiska ligan är en flytt till Sverige knappast trolig.   

Vi får helt enkelt vänta och se.