Förra Luleåstjärnan är bäst i Europa

Från SM-guld i Luleå till EM-guld med Belgien.

Julie Vanloo och Belgien är bäst i Europa.

Julie Vanloo och Belgien är bäst i Europa.

Foto: Rick Rycroft

Basketbloggen2023-06-25 22:29

Hon vann SM-guld i Luleå Basket 2016 och 2020. Nu kan den 30-åriga guarden Julie Vanloo också titulera sig Europamästare. I en superdramatisk EM-final slog Belgien Spanien med 64–58 på söndagskvällen och tog landets första stora titel.

I Belgien var världsspelaren Emma Messerman en titan när allt stod på spel och levererade 24 poäng samt 8 returer i finalen. Hon bar laget i den fjärde perioden när Belgien kunde vända ett knepigt underläge.

Men det hade inte gått utan den förre Luleåstjärnan Julie Vanloo. I finalen svarade den spektakulära guarden för 13 poäng samt 4 assist och var en av lagets ledande spelare. Över hela turneringen spelade hon på en enormt hög nivå och snittade 16 poäng samt 3 assist – något som också gav belgiskan en plats i All star-laget. Helt välförtjänt.

Vanloo har utvecklats massor sedan hon spelade i Luleå Basket för drygt tre år sedan. Skyttet, försvarsspelet och beslutsfattandet – allt har blivit ett snäpp bättre och i dag är hon en internationell toppspelare.

Men någon comeback i Luleå Basket blir det inte på några år. Julie Vanloo förlängde nyligen kontraktet med franska Montpellier till 2025.