Formbarometern: Vilka lag är heta, ljumma och iskalla?

Bloggen kollar formen på SBL herr-lagen inför slutspurten.

Basketbloggen 17 januari 2023 19:40

Med ungefär tio omgångar kvar av grundserien i SBL herr har lagen börjat positionera sig inför slutspelet. Men vilka lag är heta, vilka är ljumna och vilka är iskalla. Svaren hittar ni i Bloggens power ranking.

 

1) Jämtland Basket 

"Det bästa laget i ligan just nu med 12 segrar på de 13 senaste matcherna. Tränaren Adnan Chuk coachar mästerligt, får laget att prestera max trots skadetrubbel och hittar alltid vägar att vinna med struktur, storlek och defensiv smartness. Är det äntligen dags för klubbens första SM-guld? Inte omöjligt."

 

2) Borås Basket

"Tabellen ljuger aldrig och sett över säsongen är Borås välförtjänt serieledare. Veteranen Chris McKnight  leder med fast hand och övriga importer passar perfekt i tränaren Henrik Svenssons filosofi. Stommen av svenska spelare – där unge guarden Ludvig Johansson utvecklats massor – gör sina roller med perfektion."

 

3) Umeå Bskt

"Utan tvekan säsongens stora överraskning. All cred till tränaren Boris Balibrea som pressat ut allt som går av sitt spelarmaterial, gjort rollspelaren Gustav Hansson till en av ligans bästa guarder, fått alla spelare att dra åt samma håll och acceptera sina roller. Ingen slår Umeå när det gäller arbetsinsats." 

 

4) Norrköping Dolphins

"Den regerande mästaren är ett fullvuxet lagbygge med en enorm bredd som aldrig ger bort matcher som laget ska vinna. Men nog gnisslar det lite och den offensiva sprängkraften är inte den samma som förra säsongen. SBL är en guardorienterad liga och den stora uppställningen med jättarna Nick Spires och Adam Ramstedt har aldrig riktigt funkat. Ännu." 

 

5) BC Luleå

"Spelare för spelare sitter tränaren Peter Öqvists trupp en hel del individuell talang men lagspelet har haltat från dag ett. Visst, BC Luleå har gjort några riktigt bra prestationer men hittar inte stabiliteten över tid och faller ofta igenom under matcherna. Kan beslutsfattandet förbättras, försvarsspelet höjas ett snäpp och nye jänkaren Darrell Davis leverera finns kanske ett liv efter en SM-kvartsfinal."

 

6) Nässjö Basket

"Smålands stolthet har sett till spelarmaterialet underpresterat en hel del och hittar ingen stabilitet. Några av importspelarna har inte presterat på en tillräckligt hög nivå och mycket hänger på om spelfördelaren Charles Barton spelar på absolut topp. Frågan är om han orkar över tid?"

 

7) Södertälje BBK

"Anrika Södertälje har tvingats göra flera förändringar i truppen under säsongen och samtidigt brottats med skadeproblem på viktiga pjäser som Anton Gaddefors samt Alexander Lindqvist. Men nog tusan ska tränaren Ludvig Degernäs få ut mer av det här erfarna spelarmaterialet. Klart underkänt."

 

8) Uppsala Basket

"Många trodde nog att laget skulle falla ihop när Viktor Gaddefors försvann och stjärnamerikanen Anthony Mathis drog till Rumänien. Men nykomlingen har hållit ihop spelet, spelarna har fortsatt jobbat för varandra och åtta segrar på 20 matcher är inget att säga om."

 

9) Köping Basket

""Efter de första sju-åtta omgångarna spirade optimismen i klubben men sedan har tränaren Torbjörn Gehrkes lag rasat ihop och dalat i tabellen. Ingen struktur, ingen ordning och ingen reda. Importspelarna, förutom guarden KeShawn Curry, håller sammantaget för låg klass och i den svenska spelarkadern finns inte mycket stjärnglans att hitta"

 

10) Kalmar Saints

"Kalmars sportsliga ledning fattade ganska snabbt att klubbens naiva satsning skulle sluta i en sportslig pinsamhet och gjorde några nödvändiga förändringar spelarparken. Det har hjälpt laget att ta en skrällskalp mot Luleå och dubbelbesegra Fryshuset. Kanske har nykomlingen ett par segrar till att hämta innan bokslut kan göras."

 

11) Fryshuset Basket

"Det är dags att starta om i superettan efter den här säsongen."

   

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa