Finalspecial: En resa genom minnenas allé

Sju SM-guld. Nu kan det bli åtta.

Basketbloggen 16 april 2022 15:44

Så här i SM-finaltider är det lätt för en gammal gubbe att bli nostalgisk och minnas tillbaka till forna tider. Just i detta fall ligger det i och för sig ganska nära i tiden men lik förbaskat kan det vara kul för oss alla att minnas vad Luleå Basket presterat sedan det första guldet av sju sedan 2014.

Jag föreslår att ni bara ni hänger med på den här resan genom minnenas allé.

Då kör vi.


2013/2014

Northland Basket-Norrköping Dolphins      30

Trots att Northland vann i raka matcher var finalserien full av dramatik. Tränaren Jens Tillman hade under säsongen redan tappat stjärnan Cleo Forsman på grund av skada och när den slovenska nyckelspelaren Tina Trebec drog korsbandet i den första finalen var oddsen inte på Luleås sida. Men Norrköping drabbades av samma tunga avbräck i final två när landslagsforwarden Elisabeth Egnell även hon blev knäskadad. Guldmatchen i Luleå energi arena spelades inför en fanatisk hemmapublik (antagligen över 3 000 åskådare) som bar laget till segern efter en enorm dramatik i slutminuterna. Anna Barthold och Katie Bussey stora matchvinnare för Northland.


2014/2015

Northland Basket-Udominate                       31

Umeåklubben Udominate storsatsade inför säsongen och tog upp kampen på allvar giganten från Luleå. Och Västerbottens stolthet var så när att tvinga fram en femte och avgörande på hemmaplan. Men så blev det inte. Northlands spelare gjorde 7-0 under de sista två minuterna, vände 80-84 till seger med 87-84 och fick återigen ta på sig guldhattarna. Stor hjälte i final fyra var Allis Nyström som med några stora defensiva spel och två iskalla straffkast säkrade andra raka guldet.


2015/2016

Luleå Basket-Udominate                               3–2

Att Northland blivit Luleå Basket spelade ingen större roll. Den norrbottniska vinnartraditionen bara fortsatte för tränaren Jens Tillmans lag som körde över ett tröttkört och skadedrabbat Udominate i den femte finalen med 76-51 inför 2 700 åskådare i Luleå energi arena. Guarden Matina Stålvant storspelade och blev vald till finalseriens MVP.


2016/2017

Luleå Basket-Udominate                                 3–1

Om Udominate storsatsat tidigare säsonger var det ingenting jämfört med vad klubben gjorde inför den här säsongen. Det lastades in stjärna efter stjärna i laguppställningen samtidigt som Luleå Basket drabbades av en tung smäll när tränare Jens Tillman innan ligastart fick sparken sedan han åkt fast för rattfylla samt ringa narkotikabrott. Erfarne David Visscher tog över, lotsade laget genom en vinglig grundserie till SM-final mot storfavoriten Udominate. Och väl där vägde vinnartraditionen över och Luleå mer eller mindre brottade ned Umeålaget i en finalserie som måste vara en av de mest fysiska som någonsin spelats.


2017/2018

Luleå Basket-Udominate                                 3–1

I den här matchserien var Luleå knapp favorit och laget infriade alla högt ställda förväntningar och vann välförtjänt. Serien tippade över till Luleås fördel när laget vann en rysare i den tredje matchen. Efter den mentala käftsmällen orkade inte Udominate ladda om och den fjärde finalen i Västerbotten blev en enkel historia som tränaren David Visschers lag vann enkelt med 92-72. Ledande spelare i finalspelet var Luleås USA-guard Jessica Thomas som under säsongen växte för varje match.


2019/2020

Säsongen avbröts på grund av coronapandemin och Luleå Basket, som ledde grundserien, tilldelades SM-guldet.


2020/2021

Luleå Basket–Alvik                                          3–2

En berg-och-dalbaneliknande säsong av Luleå som sviktade många gånger samtidigt som utmanaren Alvik imponerande från dag ett. Men när klubben tog beslutet att sparka guarden Debora Costa och plocka in poängmaskinen Maggie Lucas började tränaren Robin Sandberg så smått få ordning på laget. Men det blev en oerhört tuff resa. I finalspelet hamnade Luleå i underläge med 0-2 i matcher men lyckades vända på allt och avgöra i femte matchen på bortaplan sedan Alvik kollapsat på alla möjliga plan - inte minst mentalt. 


2021/22

Luleå Basket–Norrköping Dolphins              x–x

På tisdag startar finalspelet i Luleå energi arena och efter en utmärkt grundserie går Luleå Basket in som tydlig favorit mot ett Norrköping som växt under säsongen. Bloggens tips: 3-1 till Luleå Basket.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Basketbloggen
4 juli 2022 21:30  Basketbloggen

Tränaren om stjärnans beslut: "Jag gav aldrig riktigt upp"

Brooke McCarty-Williams, Luleå Basket.

Inga konstigheter: Det handlar om att göra poäng

Peter Öqvist, BC Luleå.

Sagan fick inte ett lyckligt slut.

Pelle Larsson.

Ett nummer för litet – som väntat

Denzel Andersson.

Våga se framtiden – ge honom chansen nu

Pelle Larsson flyttar från Utah till Arizona.
Visa fler
Läs mer!
22 april 2022 20:53  Basketbloggen

Har Luleå Basket något kvar i tanken?

Luleå basket är illa ute.

Det här är riktigt obehagligt för mästarlaget

Luleå Baskets tränare Robin Sandberg

"Vi har fyra chanser att vinna tre matcher"

"Vi har fyra chanser att vinna tre matcher"