Ett haveri på så många plan

Luleå Baskets jättekollaps i premiären.

Basketbloggen 9 oktober 2022 19:58

Efter att ha sett Luleå Baskets jättefiasko i premiären mot Mark är det många saker som måste marineras innan det går att sammanfatta upplevelsen med begripliga meningar som hänger ihop. För det var massor sett ur ett Luleå Basket-perspektiv och absolut inget av detta finns något positivt att orda om.

Det var kort och gott ett haveri på så många plan att det är svårt att välja ut det som stack ut mest.

 

Vi rivstartar med lite siffror som ramar in plattmatchen.

Med runt fem minuter kvar att spela hade Luleå vänt på tillställningen, ledde med 69–63 och såg ut att efter sju sorger och åtta bedrövelser fått lite koll på Mark. Men istället tog laget hissen rakt ned i källaren. 

När allt skulle det avgöras vek Luleås rutinerade spelarkader ned sig totalt, kastade bollar över hela västskusten, missade öppna skott och lite annat som jag glömt bort i all hast. Mark gjorde overkliga 18–3 och spikade det sensationella slutresultatet till 81–72.

Visserligen är det bara första matchen på säsongen men att det var ett jättemisstag att inte spela någon ordentlig träningsmatch innan premiären kan alla se nu.

 

Men den trista trenden är att Luleå Basket sedan den förra säsongen har oerhörda problem att vinna jämna basketmatcher. Spelarna fryser till is när det ska avgöras, blir livrädda att förlora och det offensiva spelet blir mer stillastående än en frostig lyktstolpe. Det som en gång var Luleå Baskets styrka är hips vips lagets akilleshäl.

 

USA-stjärnan Brooke McCarty-Williams är normalt sett den som ska ta över när pressen är som störst men hon fortsatte där hon avslutade den fjärde SM-finalen i våras med att vara iskall. 4/18 från golvet duger inte. 

Men hon var inte ensam. Rutinerade guldmakaren Allis Nyström kunde mot Mark inte lägga i en boll i korgen om så hennes liv hängde på det. 0/9 och minus 15 – sämst i laget – var inte vackert att skåda. 

 

Som lag sköt Luleå ynkliga 33 procent på tvåor och 20 på treor. Då är det oerhört svårt att vinna jämna matcher och en tidig analys är att laget saknar ytterligare en kreativ spelare som kan skapa från ingenting. Som alla minns var det till stora delar Maggie Lucas förmåga att göra poäng i pressade lägen som gav klubben SM-guldet 2021. 

 

Hur som helst är det oerhört märkvärdigt att se ett så pass erfaret lag med så många matcher samt träningar tillsammans kan agera så darrigt. 

Letar man desperat efter ljusglimtar kan man väl säga att Luleå Basket i alla fall inte toppat formen i oktober. Det gjorde laget förra säsongen och hur det gick vet vi.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa