Ett 40 minuter långt baskethantverk

BC Luleå hittade ännu en väg att vinna.

Denzel George, BC Luleå.

Basketbloggen2023-12-30 21:43

Nej, när tränaren Håkan Larsson och spelarna i BC Luleå tittar tillbaka på sitt 40 minuter långa hantverk mot bottenlaget Umeå dagen före nyårsafton är det knappast en enda som är hundraprocentigt nöjd med prestationen i Luleå energi arena.

En stor anledning var förstås Västerbottenslagets insats som var alldeles utmärkt sett till spelarmaterial och talangnivå.

Umeå fixade, trixande, donade och krigade med framgång och fick BC Luleå ur rytmen i stort sett hela matchen. Gustav Hansson & Co fick inte en enda gång till en längre period med flyt i spelet. Ett par minuter här. Ett par minuter där. Men inte mer. Det innebar att Umeå hela tiden kunde hänga med och vara med och bråka en bit in i de fjärde perioden.

Det är svårt att peka ut någon enskild detalj som till sist gjorde att Luleå kunde greppa sin åttonde seger (94–81) på de nio senaste matcher men i långa loppet var det djupet och bredden i spelartruppen som blev avgörande.

Men jag skulle ändå vilja lyfta fram försvarsspecialisten Denzel George som fick starta i andra halvlek med en tydlig uppgift: Att kyla av Umeås Tim Finke som drog i allt och lite till i den första halvleken. Finke blev lite mer mänsklig när George höll koll på honom.

Bloggen gillade också Tobias Sjöbergs insats med 12 poäng och 7 returer. Men som vanligt hamnade den stora centern i foulproblem och fick bara 19 minuter på golvet. Det hade varit spännande att se honom spela sex-sju minuter till.

Isaiah Mucius var ännu en gång högprocentig, 19 poäng och 66 procent från golvet, men den kreative amerikanen borde släppas lös ännu mer offensivt och få fler bollar att jobba med av Luleås guarder. Jag tror det skulle göra laget ännu bättre och mer svårscoutat.