En värvning som andas framtidstro

Tyskland fick nobben. Luleå blev valet.

Gustav Hansson är klar för BC Luleå.

Gustav Hansson är klar för BC Luleå.

Foto: Bildbyrån

Basketbloggen2023-07-18 10:57

Det har varit en utdragen historia som pågått under snart två månader och när en tysk klubb i andradivisionen la upp ett kontrakt på bordet för ett par veckor sedan trodde nog många i BC Luleås organisation att slaget om stjärnguarden och förra säsongens MVP-spelare Gustav Hansson var över.

Men så blev det inte.

I dag gick klubben ut med att 28-årige Hansson bestämt sig för en framtid i Norrbotten och det är givetvis en fjäder i hatten för klubben som under flera år haft problem att locka svenska spelare av hög status.

Inte minst måste det kännas oerhört tillfredsställande för den avgående klubbdirektören Lars Mosesson som en dryg månad innan han går i pension lyckats med en av klubbens mest prestigefyllda värvningar på flera år.

Även nye tränaren Håkan Larsson måste sitta oerhört nöjd i dag. I våras pekade han ut Oliver Gehrke, Tobias Sjöberg, Daniel Hansson och Gustav Hansson som högprioriterade nyrekryteringar. Alla gick i lås.

Men det går inte att komma ifrån att Gustav Hansson är spelaren som sticker ut. Jag vet att flera klubbar i SBL - bland annat Södertälje och Jämtland - ville ha stjärnans namnteckning på ett kontrakt men alla fick nobben.

Sportsligt borde förstås Gustav Hansson vara en fullträff. Förra säsongens succé med nästan 23 poäng och närmare sju assist kommer han inte att upprepa - BC Luleås lagbygge ser helt annorlunda ut än Umeås. Men vem som är lagets stjärna kommande vinter råder det inga som helst tvivel om.

Gustav Hansson borde också öka intresset för BC Luleå som klubb. Både publikt och ur ett sponsorperspektiv vilket inte ska underskattas.

Sedan gäller det också att vara sansad och realistisk. En importspelare ska visserligen adderas i laget men det betyder inte att BC Luleå i ett nafs klättrar upp flera steg i näringskedjan och blir guldfavorit. Norrköping är fortfarande laget att slå med sin stjärnspäckade trupp. Jämtlands storsatsning fortsätter och ligger fortfarande snäppet före.

Men den produkt BC Luleå har att visa upp för fansen kommande säsong är ny, fräsch, spännande och ska ses som en satsning över flera år. 

Den andas helt enkelt framtidstro och det ska inte underskattas.