En trist trend bröts för Luleå Basket

Titta – visst kan Luleå Basket vinna jämna matcher.

Basketbloggen 29 oktober 2022 18:07

Under förra säsongen och inledningen av denna har Luleå Basket spelat fem matcher där segermarginalen varit mindre än fem poäng. Fyra av dessa har förlorats vilket förstås satt sig lite mentalt hos spelarna. Konstigt vore väl annars.

Men mot svårspelade och hittills obesegrade Östersund på bortaplan bröts den lilla förbannelsen när laget kunde vinna en jätterysare med 72–69.

 

Det var inte vackert på något sätt. Luleå Basket är miltal från att spela på sin högsta nivå och offensivt är det ofta krampaktigt, stillastående och lågprocentigt. I den här matchen sköt Luleå 23 skott fler än Östersund och då fattar ni att procenten var därefter. Låga 35 att jämföra med Östersunds 47.

En märklig statistisk notering är att grovjobbarna Allis Nyström och Felicia Ponturo sammanlagt sköt 25 skott – att jämföra med Bria Goss och Brooke McCarty-Williams som landade på 18 inalles. En märklig fördelning som förstås har att göra med att duon Ponturo/Nyström – och de flesta svenska spelarna – mer eller mindre negligeras av motståndaren när de har bollen en bit från korgen. Däremot läggs ett enormt fokus på att plocka bort Luleås stjärnduo från USA som är de enda naturliga målgörarna i laget och inte såg mycket dagsljus nere i Jämtland.

 

Nej, Luleå Basket – som saknade både Fanny Wadling och Tilde Trygger – skulle inte må jättedåligt av att ha ytterligare en skytt i truppen. Det skulle öppna upp massor offensivt och täppa igen det tydliga hål som förstås alla motståndarlag har järnkoll på.

 

Nu blir det lite rast och vila för laget innan det nästa vecka är dags för tungviktsmöte mot hårdsatsande Södertälje i svenska cupen. Det är dagsläget svårt att se hur Luleå i nuvarande form ska kunna rubba Södertälje men säsongen är lång och massor kan hända.


 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa