En titt in i lagbyggets spåkula

Det måste BC Luleå prioritera.

Basketbloggen 30 april 2022 10:23

Det börjar bli dags för Bloggen att ta en titt på elitlagen i Luleå, deras säsonger och hur det ska byggas vidare för att ta ytterligare steg uppåt i näringskedjan vilket i sin tur ska göra fansen nöjda med produkterna som visas upp i Luleå energi arena.


Vi börjar med BC Luleå som ställde upp med klubbens tunnaste trupp genom alla tider, vinglade lika mycket som en fryntlig sjöman i Rotterdam och bara vann sex av de tolv första matcherna. Där och då förväntande sig ingen några stordåd men tränaren Peter Öqvist hittade en väg framåt i ett lag där stabilitet samt beslutsfattande inte var prioriterade områden i spelarkadern.


BC Luleå hade faktiskt en god chans att landa tvåa i tabellen med ett par omgångar kvar men helt enligt mallen förstördes allt en menlös i Köping. Där och då försvann alla chanser till ett extra långt slutspel, Norrköping lade i turbon i semifinalspelet och körde över Adam Rönnqvist & Co som var slutkört mentalt samt fysiskt.


Så blev det och nu är det dags att titta framåt. Jag läste häromdagen klubbdirektören Lars Mosessons revanschlystna krönika på klubbens hemsida och ska jag tolka signalerna där kommer spelarbudgeten höjas vilket innebär att det ska ställas ett lag som i alla fall på pappret kan gå hela vägen gå till SM-final.

Det är bra. Senast det hände var säsongen 2019/2020.


Men nu kastar vi blickarna mot säsongen 22/23.


Vad vet vi:

Sena värvningen Samuel Berkelund stannar kvar i klubben men lär vara spelklar en bit in i nästa säsong efter hälseneskadan. Unge Atle Mellqvist, 208 centimeter, får chansen ännu en säsong.


Vad tror vi:

Jonathan Arvidsson, Adam Rönnqvist och Denzel George är förstås prioriterade av klubben. Räkna med att alla stannar om inte något mycket oförutsett händer. Alla signaler jag får är att importspelaren Andrew Smith stannar.


Vad gissar vi:

Självklart drömmer BC Luleå att landslagsspelaren Denzel Andersson får akut hemlängtan efter 1.5 säsonger i polska Ostrow. Är det troligt? Nej. Är det helt uteslutet? Nej. Samtal lär i alla fall hållas in i det sista. Men för att vara rimlig utgår vi från att Andersson fortsätter sitt utlandsäventyr och då ska, om Smith stannar, tre importer till in i laget på position två, tre och fyra. Med tanke på osäkerheten kring Berkelunds knäskada borde planer smidas på ytterligare en etablerad kropp i rotationen.


Vad behövs:

En bättre och djupare bänk är helt självklart. Men också mer smartness och en självklar ledare på planen som kan kontrollera matcherna på ett bättre än som gjorts de senaste åren. Helt enkelt en guard i lyxig Brandon Rozzell-förpackning som kan ta över matcherna själv men också involvera övriga spelare. Där ska den stora pengen läggas. 


Vi stannar där för i dag.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Basketbloggen
4 juli 2022 21:30  Basketbloggen

Tränaren om stjärnans beslut: "Jag gav aldrig riktigt upp"

Brooke McCarty-Williams, Luleå Basket.

Inga konstigheter: Det handlar om att göra poäng

Peter Öqvist, BC Luleå.

Sagan fick inte ett lyckligt slut.

Pelle Larsson.

Ett nummer för litet – som väntat

Denzel Andersson.

Våga se framtiden – ge honom chansen nu

Pelle Larsson flyttar från Utah till Arizona.
Visa fler
Läs mer!
4 juli 2022 21:30  Basketbloggen

Tränaren om stjärnans beslut: "Jag gav aldrig riktigt upp"

Brooke McCarty-Williams, Luleå Basket.

Återvänder efter succésäsongen: "Hittade ett andra hem i Luleå"

Återvänder efter succésäsongen: "Hittade ett andra hem i Luleå"

Stjärnan stannar i Luleå Basket

Stjärnan stannar i Luleå Basket

Inga konstigheter: Det handlar om att göra poäng

Peter Öqvist, BC Luleå.

Ny amerikan klar för BC Luleå: "Kan ge oss edge"

Ny amerikan klar för BC Luleå: "Kan ge oss edge"
Visa fler