En svensk stomme har börjat att byggas

BC Luleå Borås Kvartsfinal 1

BC Luleå Borås Kvartsfinal 1

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Basketbloggen2022-04-13 21:35

Grunden, själva fundamentet, för att bli en vinnande organisation i SBL är att bygga med kontinuitet och långsiktighet. En svensk bas och stomme med kvalité som stannar över tid. 

Av det finns med massor av exempel på genom historien. Plannja på 90- och 2000-talet. Södertälje på 2010-talet, BC Luleå för fyra-fem år sedan och Norrköping Dolphins i dag.

Men nu ser det ut som att BC Luleå börjat jobba med något som liknar en rejäl grund av svenska spelare som kan utvecklas med klubben över en längre tid.

På onsdagskvällen valde BC Luleå att fortsätta samarbetet med den 25-årige forwarden Samuel Berkelund som kom in mitt under säsongen, gjorde snabb succé men oturligt nog slet av hälsenan i kvartsfinalserien mot Borås. Berkelund ska, om rehabiliteringen går bra vara tillbaka i spel om sex månader – ganska bra precis när säsongen 22/23 startar.

Men en spelare skapar inte stabilitet över tid. Nej, nu kommer förstås BC Luleå att gå vidare med ett par andra pjäser som ska ingå i klubbens framtidsplaner och det handlar förstås om talangerna Jonathan Arvidsson och Denzel George. 

Arvidsson har tagit ytterligare ett steg framåt den här säsongen, kommer växa ytterligare med åren och bli en ledande spelare i SBL.

Denzel George, som givetvis borde ha blivit framröstad till årets stjärnskott den här säsongen, har en spikrak utvecklingskurva och redan etablerat sig som en toppförsvarare i landets högsta serie. Lite mer offensiv mognad och även där kommer ni med tiden hitta en SBL-spelare av hög klass.

Med andra ord: Arvidsson, Berkelund och George borde kunna vara hörnstenar i BC Luleås lagbyggen under flera år framåt. Och då har jag inte ens nämnt Adam Rönnqvist.