En solklar vinnare och en stor förlorare

Då kan vi summera en basketfredag som gick både i dur och moll för Luleås två elitlag.

Mehryn Kraker, Luleå Basket.

Mehryn Kraker, Luleå Basket.

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2023-01-13 21:29

Vi börjar med det roliga och det handlar om Luleå Basket som gjorde processen kort med Uppsala på hemmaplan och vann med 101–53 efter en minst sagt vinglig start.

Det mest intressanta var förstås att kika på nya Mehryn Kraker och se om hon tagit något steg framåt efter den tillbakadragna debuten mot Alvik. Och det gjorde hon. Kraker, och tränaren Robin Sandberg, inspekterar fortfarande vilken roll hon ska fylla i ett redan väloljat maskineri och det lär nog visa sig med tiden. Mot Uppsala blev det 20 minuter, 6 poäng, 3 returer och 4 assist. Det lär bli mer. Det måste bli mer.

Och sedan var det BC Luleå som kom till spel mot Nässjö efter en minst sagt svag insats mot ett sargat Uppsala och förhoppningen var att laget lärt sig något av den tveksamma prestationen. 

Det gick sisådär. Luleå blev långa stunder överkört av ett av ligans mest formsvaga lag och hade inget att komma med. 

Under 25 minuter var det faktiskt lekstuga och spelarna i BC Luleå tappade allt vad lagspel heter ju längre tiden gick. Den store syndaren var Michael Gilmore som totalt tappade huvudet, staplade misstag på varandra och visade upp en eländig attityd.

Men han var absolut inte ensam. Många spelare är enormt formsvaga just nu och det är tydligt att det här spelarmaterialet inte klarar av att ta egna beslut på planen. Nu måste det införas tydligare styrning, regler, klarare roller och en lång lista av vad vissa spelare får göra och inte göra på planen. Det arbetet landar förstås på BC Luleås coacher och inga andra.

Förlusten innebär, med bara tio matcher kvar av grundserien, att BC Luleås chanser att knipa en plats bland de fyra bästa är mycket små. Nu handlar det om att hitta någon sorts struktur i röran och hoppas att nye Darrell Davis är en av de största basketfrälsare som satt sin fot i Norrbotten