En hundraprocentig insats

Han blev Luleås x-faktor.

Samuel Berkelund.

Samuel Berkelund.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Basketbloggen2022-03-23 22:09

När BC Luleå plockade in Samuel Berkelund i truppen för en månad sedan var uppgiften kristallklar för den förre Södertäljespelaren: Bredda den tunna truppen, backa upp stjärnorna, göra det enkla smart och skapa trygghet med begåvat beslutsfattande.

Men att den 25-årige forwarden redan i sin första slutspelsmatch (fjärde totalt) för sitt nya lag skulle kliva in som en av de stora matchvinnarna var nog en resa som gick betydligt snabbare än många förväntat.

När BC tidigt började samla foul på de stora spelarna Bryce Douvier och Andrew Smith i den första kvartsfinalen mot Borås klev Samuel Berkelund in på planen och fyllde igen de hål som plötsligt uppstått. Först och främst defensivt i grovjobbet mot William Gutenius, förstås. Men plötsligt började det också klicka offensivt.

Berkelund var hundraprocentig från golvet och landade på 16 poäng på 16 supereffektiva minuter. Därmed var grunden lagd för storsegern med 106-77 mot ett Borås som startade skarpt för att sedan bli helt översköljt av BC Luleås offensiv där sju spelare producerade tvåsiffrigt i poängkolumnen och hela laget sköt 54 procent från golvet. En av de bättre offensiva matcherna på hela säsongen.

Det svåra nu för spelarna i BC Luleå är att glömma att segern blev närmare 30 och gå in till match två på fredag med en jäkla ödmjuk inställning.

Om inte; Då kan en matchserie vända snabbt.