Dragen som måste göras

Så kan BC Luleå vända trenden.

BC Luleå.

BC Luleå.

Foto: Pär Bäckström

Basketbloggen2021-10-18 22:05

Vi har redan konstaterat att läget är minst sagt jobbigt för BC Luleå som sitter på fyra raka förluster - den senaste en genomklappning på hemmaplan mot Norrköping - och därmed en formkurva som pekar spikrakt nedåt.

Bloggen har tidigare identifierat vilka problemen är och det handlar egentligen om tre saker: För tunn trupp. En övertro på det svenska materialet. För lite spets. 


Nu finns det två vägar att gå för klubbledningen. Tro på de befintliga spelarna, lita på processen och hoppas att en kemi som är svår att se i dagsläget ska infinna sig. Att göra så skulle vara oerhört nobelt men en enorm chanstagning.

Eller göra förändringar i truppen.


I dagsläget är det enligt mitt sätt att se på saken tydligt vilket drag som måste göras först och det handlar om att låta unge DeRiante Jenkins gå. Att snitta drygt nio poäng och skjuta 18 procent från trepoängslinjen var förstås inte planen när han värvades in.

I hans ställe måste ett riktigt djur in. En erfaren målgörare och matchvinnare som kan ta laget på sina axlar i avgörande ögonblick. 

Jag vill se en guard som kan leda BC Luleå. Det skulle göra livet så mycket enklare för Adam Rönnqvist samt Jonathan Arvidsson som får en mindre börda att bära. Det skulle också placera Tavarius Shine på position tre där hans kompetenser passar bättre.


Vilken sportslig effekt skulle det få för laget om en sådan förändring landar klockrent? Tja. I alla fall göra BC Luleå relevant och bråka om en fjärde/femte-plats.

Men för att klubben ska ta ytterligare ett litet steg krävs ytterligare en bra kropp i rotationen och som reglerna ser ut i SBL måste det vara en svensk. Och det blir svårt att hitta. Men inte omöjligt.


Ett bra läge att börja scanna av spelarmarknaden finns just nu när laget har ett nästan två veckor långt speluppehåll.