Det mentala haveriet

Misstag, misstag och ännu fler misstag.

Luleå Baskets Allis Nyström.

Luleå Baskets Allis Nyström.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Basketbloggen2022-03-16 21:12

Vi ska väl inte drar alltför långtgående växlar efter Luleå Baskets förlust mot rivalen A3 på bortaplan i en sekundrysare med 76–77. Mästaren har sedan länge säkrat seriesegern, A3 hade mycket att spela för samtidigt som Luleå är lite småsargat med en skada på nyckelpjäsen Fanny Wadling samt två matchotränade spelare i form av Allis Nyström och Sofia Hägg som båda har en bit kvar till toppformen.

Men några saker måste hela mästarklubben identifiera, göra rätt analyser kring och ta lärdom. 

För det första är nog A3 det lag som passar Luleå allra sämst i SBL dam. Hur eländig säsong än Umeålaget gjort handlar det trots allt om ett gäng fullvuxna proffs som kan matcha upp Luleå fysiskt på alla positioner och inte nervar ihop när allt står på spel. Det syntes tydligt.

Sedan måste Luleås tränarduo Robin Sandberg och David "Keso" Nilsson sätta sig på sin kammare och titta igenom hur man på ett smart sätt avslutar jämna matcher. I lagets första förlust den här säsongen, det mot Wetterbygden, vek laget ned sig totalt i slutskedet och tappade en ledning sista två minuterna.

Mot A3 upprepades det men på ett om möjligt ännu frustrerande sätt. De felbeslut som togs de avslutande 50 sekunderna får aldrig någonsin hända. Vi minns till exempel veteranen Ellen Nyström alldeles för tidiga skott vid ledning 76-75 och mindre än halvminuten kvar att spela.

Luleå fick ännu en chans att säkra segern sedan A3 svarat för en offensiv foul men hade ingen plan för hur bollen skulle tas in från sidlinjen och hamna i en av lagets mest högprocentiga spelare från straffkastlinjen. Istället tvingades Josefin Vesterberg ta det ansvaret  med elva sekunder och kammade på darriga ben noll. Sedan drogs ridån ned för den här kvällen när Tiffany Brown kunde avgöra från straffkastlinjen i slutsekunden.

Nej, Luleås spelare var den här kvällen inte förebedda på en fysisk kamp och blev totalt nerkämpade av Umeålaget som hade julafton i tresekundersområdet och vann returtagningen med förkrossade 49-31 vilket förstås är oacceptabelt.

Jag vill också påstå att Luleå ofta matchas för naivt och det byts alldeles för djupt på bänken i avgörande lägen. De bästa spelarna måste få ännu fler minuter på golvet i värdematcher av den här typen.

Nej, nu är det bara att slicka såren och ta lärdom av den här käftsmällen som lär sända en tydlig signal till hela basketsverige där alla nu kan se vilka håligheter som Luleå Baskets lag ändå har. Sedan lär hela Luleåledningen be till alla basketgudar som finns att Fanny Wadlings knäskada är av de mindre allvarliga sorten.

Bloggen kommer i alla fall hävda i all oändlighet att klubben innan värvarfönstret stängdes borde ha plockat in en spelare till för att skapa lite marginal innan slutspelet.