Det mentala greppet är kopplat

Jakten på andraplatsen fortsätter.

DeRiante Jenkins.

DeRiante Jenkins.

Foto: Pär Bäckström

Basketbloggen2022-03-04 22:06

Kan man säga att BC Luleå kopplat ett litet mentalt grepp på Jämtland? Kanske. Även om marginalerna är oerhört små. Men efter segern med 93-80 på fredagskvällen har Peter Öqvist lag i alla fall vunnit trea raka mot östersundarna efter att ha åkt dit i säsongens första match.

Det är en utveckling som var svår att förutse i november-december då Östersundslaget såg oövervinnerligt ut och BC Luleå brottades med alla möjliga problem.

Nåväl. Många små saker bildade en stor enhet vilket gjorde att BC kunde vända åttapoängsunderläget i halvtid och det allra tydligaste handlade om lagets rejäla defensiva hantverk där Denzel George i den tredje perioden gick i bräschen och fick Jämtlands guardstjärna CJ Wilson att tveka en aning.

Offensivt vaknade Tavarius Shine från de döda efter halvtidsvilan, sköt i tolv poäng i tredje perioden och gav Luleå lite separation på poängtavlan. I den fjärde perioden landade bollen ofta i DeRiante Jenkins händer och det var föga överraskande han som stängde matchen med en trea till 82-74 med två minuter kvar att spela. 

Jenkins stannade till sist på 27 poäng och är en riktig joker i BC Luleå. Visst, en del beslut han tar är helt galna men Jenkins vill ha bollen i slutet av matcherna och har avgjort flera jämna tillställningar den här vintern.

Segern innebär att BC Luleå plötsligt har ett litet hugg på att knipa andraplatsen även om Jämtland fortfarande är i förarsätet. Hur som helst blir det viktigt för BC Luleå att bli allra sämste trea i tabellen och slippa Norrköping i en potentiell semifinal. 

Men dit är det fortfarande långt.

BC Luleå-Jämtland. Tavarius Shine och DeRiante Jenkins.
BC Luleå-Jämtland. Tavarius Shine och DeRiante Jenkins.