Det måste upprepas – igen och igen

Bloggen börjar låta som en gammal vinylskiva som hakat upp sig men det går liksom inte att undvika att upprepa det uppenbara. Igen och igen: Den förvandling som tränaren Håkan Larsson lyckats genomföra med BC Luleås försvarsspel är något alldeles speciellt.

 Denzel George, BC Luleå

Denzel George, BC Luleå

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Basketbloggen2023-12-15 21:53

Efter de första åtta-nio matcherna i SBL undrade Bloggen, och säkerligen många andra, på allvar om den här säsongen gick att rädda. BC läckte som ett såll i försvarsspelet och spelarna såg både handfallna samt förvirrade ut. I dag är det något helt annat.

Mot ett skadedrabbat Jämtland satte laget tonen från den allra första sekunden med en intensiv press och jagade livet ur Östersundslagets spelare som blev tveksamma och allmänt chockade.


Luleå gjorde 15–1 efter fem minuter, tvingade fram hela tolv turnovers i den första halvleken och det byggde grunden för segern. Även om den tredje perioden inte var vacker att se när Jämtland började trixa med ett zonförsvar som konfunderade och fick Gustav Hansson & Co att spela gåbasket. Vilket sällan brukar vara ett framgångsrecept.

Men när Håkan Larsson bytte in både Denzel George och Daniel Hansson fick laget tillbaka det defensiva trycket och sedan var det aldrig någon fara på taket den här kvällen.

BC fick bra snurr på bollen, svarade för hela 23 assist och hade laget bara haft ett medelmåttigt sänk från trepoängslinjen skulle segern blivit bra mycket större. 

Som lag sköt BC Luleå eländiga 6/28 och pålitliga skyttar som Gustav Hansson, Daniel Hansson och Isaiah Mucius hittade nätet bara vid tre av 21 skott. Det kommer inte att hända många gånger den här säsongen.

Nu har BC Luleå vunnit sex av de sju senaste matcher och börjar se ut som ett stabilt topp-fyra-lag efter 15 spelade grundseriematcher.

Fortsättning följer.