Det här kan vara den viktigaste värvningen någonsin

Bloggen ha redan tidigare analyserat den oerhört tuffa sits som BC Luleå hamnat i sedan stjärnan Adam Rönnqvist för en vecka sedan meddelade att han lämnar klubben för spel i den isländska ligan.

Peter Öqvist och Håkan Larsson har mycket jobb att göra.

Peter Öqvist och Håkan Larsson har mycket jobb att göra.

Foto: Petra Älvstrand/Frilans

Basketbloggen2022-07-16 14:44

Om laget ska ha en tydlig chans att bli bättre än den förra säsong måste förstås den 31-årige veteranen ersättas med kvalité - inte  någon ung spelare från Luleås basketfamilj. Vi snackar om kvalité som gränsar till landslagsklass och spelare av den typen står inte direkt på kö för att flytta upp till Luleå. Det är inte direkt 1999 längre.

Det blir helt enkelt jätteknepigt för BC Luleå att lyckas med det. Dock inte omöjligt.

Men vi lämnar det problemet en stund.

Just nu sitter tränaren Peter Öqvist och scannar av marknaden som ska ge BC Luleå lagets fjärde importspelare som givetvis kommer landa på bakplan. Och det är lika bra att vara tydlig: Han måste vara lagets bäste spelare utan diskussion. Det måste vara en ledare, en kreatör, en målgörare och en defensiv kraft. Allt i ett i ett riktigt superpaket.

Givet det oerhört tuffa personalläge BC Luleå hamnat i kan just den här importvärvningen vara en av de viktigast som klubben någonsin gjort. Lite tillspetsat. Men så känns det i alla fall. Vi snackar nivåer som Brandon Rozzell, Andrew Mitchell och Eric Elliott nådde.

Här få inget gå fel. Inte millimeter. Och även om klubben prickar 100 procent är det inte säkert att det räcker för att vara ett lag som är relevant och har potential att nå en SM-final. Så länge inte Adam Rönnqvist ersätts med en bra svensk spelare, på nästan vilken position som helst, blir utgångsläget jättetufft. 

Det skulle vara möjligt men då måste massor av saker landa rätt. Men det reder jag ut i ett annat blogginlägg någon annan gång.