Det här gick lekande lätt för BC Luleå

Kaffe. Kaka. Tredje raka. Och hips vips är BC Luleå i semifinal.

BC Luleå- Nässjö. Charles Matthews och Charles Barton.

BC Luleå- Nässjö. Charles Matthews och Charles Barton.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Basketbloggen2024-04-08 22:00

Ni som läser den här Bloggen frekvent vet att jag med en dåres envishet hävdat att kvartsfinalen mellan BC Luleå och Nässjö skulle gå till fem matcher.

Men så blev det inte riktigt. Luleå kunde under måndagskvällen ganska enkelt vinna i nere i Småland och avsluta den här serien via 100–87.

Och därmed kan man väl säga att BC Luleå gjort det laget ska den här säsongen. Från och med i dag är allt bara glädje, hopp och lek med tanke på att det är guldfavoriten Norrköping som står för motståndet i semifinalen. Där förväntar sig ingen att Håkan Larssons gäng ska kunna utmana i långa loppet trots att lagen vunnit två matcher var under grundserien.

Men nog om det och åter till matchen i Nässjö där Luleå svarade för sin absolut bästa match hittills mot ett tröttkört Nässjö som återigen saknade axelskadade Tank Hemphill och fick viktige backuspelaren Abduo Medjedoub nässkadad. Då orkade inte Charles Bartons lag längre.

BC Luleå fick mycket viktigt av många och x-faktorn den här gången var Charles Matthews som efter en vinglig insats i match två dök upp och svarade för segerrycket i den andra perioden med nio raka poäng som till sist gav 24. Amerikanen har blivit något av BC:s egen "gubbe-i-lådan" och kan när som helst blixtra till för att sedan försvinna totalt.

Kul också att se unge Oscar Wickström Stümer som fick ett enormt förtroende med 18 spelminuter i den här värdematchen. Den 18-årige guarden fick långa stunder en ovan roll som powerforward och hamnade i många pick-och-rull-situationer där han tvingades fatta viktiga offensiva beslut. Något han klarade galant med sitt höga basket-iq.

En viktig faktor var också Gustav Hanssons smarta spelfördelande som innebar att Luleå höll koll på bollen bra och bara svarade för sex turnovers.