Det här avgör semifinalrysaren

Tre viktiga faktorer.

Felicia Ponturo och Tiffany Brown.

Felicia Ponturo och Tiffany Brown.

Foto: Pär Bäckström

Basketbloggen2022-04-02 19:49

Då var det dags för det femtioelfte rivalmötet i ett SM-slutspel mellan Luleå Basket och A3 sedan 2015.

Den här gången handlar det om semifinalspel som startar på söndag kväll och handlar om bäst av fem matcher.

Hittills har Luleå Basket aldrig förlorat en slutspelserie mot Umeålaget och den här gången går Ellen Nyström & Co in som favorit – kanske inte megaklar men i alla fall tydlig. Inte minst med tanke på att A3 Umeå tappat sin stjärna Abigail Asoro i kvartsfinalspelet mot Alvik sedan hon dragit på sig en knäskada.

Men vad kommer avgöra den här semifinalserien? Bloggen ser tre helt avgörande faktorer.

Det fysiska spelet

A3 är det enda laget i SBL som kan matcha upp och faktiskt vinna den fysiska kampen mot Luleå. Det visade laget när man besegrade Luleå för några veckor sedan. Asoro kommer saknas något enormt i Umeålaget och Ama Degbeon lär tvingas jobba för två. I Luleå är det först och främst Allis Nyström och Felicia Ponturo som måste kliva fram och visa vägen. Nyström nära korgen –  Ponturo ute på golvet med sitt frenetiska bollförsvar.


Returtagningen

Samma här. Degbeon kommer tvingas dra ett hästlass med Asoro på skadelistan och nytillskottet Sherise Williams måste kliva upp ett snäpp och visa mer än hon gjort hittills. Luleå handlar returtagningen först och främst om Allis Nyström samt Josefin Vesterberg. Bakom dem kompletterar Ellen Nyström och Fanny Wadling.


Guardkampen

I Luleås Brooke McCarthy-Williams och Umeås Tiffany Brown hittar vi två av damligans bästa samt smartaste spelfördelare. För Västerbottenslagets del måste veteranen Brown spela toppen av sin förmåga i alla matcher och samtidigt kontrollera sitt heta humör som ibland kan spela henne ett spratt. McCarthy-Williams behöver inte bära samma börda i ett bredare Luleå men ska förstås vara den som kontrollerar den här matchserien.