Den mäktiga vändningen såg inte många komma

Mirakelvändningen. Det räcker så.

Isiah Mucius, BC Luleå.

Basketbloggen2023-11-14 21:48

I mitten av den andra perioden var jag beredd att kräva att hela BC Luleås organisation skulle avgå. Från materialförvaltare till samtliga spelare. Underläget mot Södertälje var hemska 20 poäng, 24–44, och inte ett jota gick rätt för laget. Offensiven haltade och försvaret läckte in vanlig ordning.

Men sedan hände det saker.

Tränaren Håkan Larsson beordrade ut en klurig zon, började använda fyra guarder på planen i större utsträckning, Södertäljes spelare tvingades fundera och så sakteliga kapades underläget. Poäng för poäng. Minut för minut.

Och när fjärde perioden startade var det dags för Jonathan Arvidsson, Isaiah Mucius och Tobias Sjöberg att ta över tillställningen.

Mucius sköt i allt och lite till. Jonathan Arvidsson och Tobias opererade effektivt i pick-och-rullspelet vilket Södertälje inte hade något defensivt svar på. Och när krutröken lagt sig hade BC Luleå svarat för säsongens mäktigaste vändning till seger med 88–87. Märkligt. Oväntat. Men mycket underhållande.

Det innebär att BC nu vunnit två raka matcher (Borås i fredags) i slutsekunderna och ger inte det både självförtroende samt lite framtidstro vet jag inte vad som ska göra det.

Som jag redan nämnt svarade Isaiah Mucius för sin bästa match den här säsongen med 30 poäng och ett 70-procentigt skytte. Jonathan Arvidsson vände en tuff första halvlek och tog över matchen när Gustav Hansson satt på bänken under första halvan av den sista perioden. Centern Tobias Sjöberg var uträknad efter tre foul i första halvlek men fick mer bollar att jobba med och dominerade i perioder store Nick Spires.

BC Luleås senaste värvning AJ Sumbry matchades mindre än två minuter och en slutsats av det borde vara att hans dagar i klubben är räknade. Mer måste fås ut av en importspelare – det fattar förstås alla.

Nu tar BC Luleå spelledigt i drygt två veckor.