Den här mentala kollapsen kommer svida länge

Det finns alltid en väg att förlora. BC Luleå hittade den igen.

Håkan Larsson, tränare i BC Luleå.

Håkan Larsson, tränare i BC Luleå.

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2024-03-19 21:34

För bara några dagar sedan var allt upplagt BC Luleå. Vägen mot en andraplats såg ut att vara utstakad även om den knappast var lätt och spikrak.

Men efter den brutala käftsmällen i den sista sekunden mot Jämtland i fredags och kollapsen mot Borås på bortaplan under tisdagskvällen undrar jag om det finns något kvar i den mentala tanken. Om spelarna har kraften att gräva djupt, besegra sina demoner och hitta tron på det laget byggt upp under vintern.

Läs här bara: Med tio sekunder kvar av Boråsmatchen, ledning med två poäng och bollen från sidan skulle den här tillställningen givetvis ha varit över. Finito. Slut.

Men BC Luleå är just nu inne i period där laget hittar vägar att förlora på alla möjliga och omöjliga sätt. Jonathan Arvidsson gjorde en turnover på inkastet och bollen hamnade hos Borås Jared Godfrey som kvitterade med sekunden kvar. Ridå.

Och i den efterföljande förlängningen hade varenda BC Luleå tappat tron på det mesta och orkade inte att hämta sig från ännu en käftsmäll. Självklart fanns Jämtlandsmatchen i fredags i spelarnas bakhuvud, konstigt vore annars.

De sista fem minuterna kontrollerade Borås, som fått en fribiljett in i matchen, och kunde enkelt hålla BC Luleå bakom sig i poängprotokollet (88-85).

Nej, det här kommer svida hur länge som helst för tränaren Håkan Larssons spelare. Bortamötet mot Norrköping på fredag är visserligen en möjlighet till upprättelse men med tanke på hur mästarlaget spelar just nu blir den uppgiften mer än monumental.