Den här förlusten kommer svida länge

Sverige hade allt i sin hand.

Basketbloggen 28 februari 2022 22:09

Sverige hade kopplat greppet, allt i sin hand och det vara bara att spela hem matchen mot Kroatien i Stadium arena och säkra avancemanget i VM-kvalet.

Men i den viktigaste matchen på ett par decennier hann verkligheten ikapp herrlandslaget och allt landade till sist i en av mest hjärtskärande förlusterna som Bloggen någonsin sett.


Det här lär svida hur länge som helst och det kommer blir tufft att hämta sig från en match som laget hade hur många chanser som helst att avgöra men inte tog någon av dem.

Det fanns förstås mängder av detaljer som gjorde att Kroatien kunde vända det stora underläget och vinna efter dubbla förlängningar. Visst, kroaterna satte mängder av helt galna skott i psykologiska lägen men den tydligaste var givetvis Sveriges straffkastskytte som landade på eländiga 21/34. Det funkar inte i viktiga matcher. Där darrade många - mest av alla centern Simon Birgander som sköt hemska 5/13 när pressen var som allra störst.


Jag vill också påstå att tränargänget Boris Balibrea, Mikko Riipinen, Ludwig Degernäs och Joakim Källman matchade laget alldeles för hårt de sista 15-16 minuterna och gjorde knappt några byten alls. Spelarna var dödströtta psykiskt och fysiskt. Det syntes inte minst på guarden Tobias Borg som svarade för flera turnovers i superviktiga lägen. Han borde ha plockats av planen, getts lite vila för att senare komma in och prestera. 

Coacherna gjorde också alldeles för få justeringar för att stoppa kroatiske guarden Goran Filipovic som hade lekstuga under matchens sista halvtimme. 


Som sagt. Den här förlusten kommer sitta i länge för svensk herrlandslagsbasket som suktat så länge efter en stor framgång efter massor av hårda käftsmällar.

Chansen att ta sig vidare från gruppspelet lever fortfarande, Sverige har allt i sina händer men det kommer inte bli enkelt och krävas något överjordiskt av de blågula spelarna. Slovenien lär förstärka sitt lag med bland annat Luka Doncic när kvalet går vidare i sommar och Finland har varvat upp efter den inledande förlusten mot Sverige.


Det här lär bli en rysare.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa