Den blytunga segern i Zagreb

Förre Luleåstjärnan avgjorde rysaren.

Denzel Andersson.

Basketbloggen2022-02-25 20:53

Bloggen skrev redan efter Sveriges knappa förlustmatch mot Slovenien i VM-kvalet att "det nya" herrlandslaget har något alldeles extra. En glädje, en vilja och en sammanhållning som vi sällan sett.

Om det är det nya coachgänget med Ludwig Degernäs i spetsen som är hjärnorna bakom detta låter jag vara osagt men någonting är det som hänt.

Segermatchen mot Kroatien på bortaplan i Zagreb var kanske inte var det slutgiltiga beviset på att mina hyllningar är en klockren sanning men vi kan konstatera att vinsten med 70-64 mot stornationen är en av de största segrarna som ett svensk herrlandslaget tagit på hur många år som helst. För ska vi vara riktigt raka: Sverige brukar aldrig, och då menar jag aldrig, vinna mot kvalitetsmotstånd i fientliga bortamiljöer.

Det var hur imponerade som helst att se de blågula spelarna komma samman under de sista fem minuter, vid ställningen 60-60, och rycka undan till seger.

Och Sverige lyckades faktiskt ta den här blytunga vinsten trots att stjärnorna Jonas Jerebko, Ludvig Håkanson och Chris Czerapowicz var iskalla offensivt från start till mål.

Istället var det Simon Birgander, Tobias Borg, Viktor Gaddefors och förre BC Luleå-stjärnan Denzel Andersson som visade vägen.

Med facit i hand var nog Anderssons andra halvlek som blev detaljen som vägde över till svensk fördel. Han gjorde sammanlagt 13 poäng, 11 av dem under de avslutande 20 minuterna.

Framför allt minns vi den tunga trean till 63-60 och bollstölden i Kroatiens nästa anfall. Där fick Sverige separation på poängtavlan, energin och ett momentum som höll hela vägen.