Damligatipset: Guldet landar i norr - igen

Bloggen sticker ut hakan och tippar vidare.

Luleå Basket är favorit. Igen.

Luleå Basket är favorit. Igen.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Basketbloggen2021-09-22 17:05

För någon dag sedan levererade Bloggen herrtipset inför kommande SBL-säsong. Nu är det damernas tur att nagelfaras inför ligapremiären på fredag.

Håll till godo.

1. Luleå Basket
Kommentar: Stadga, stabilitet och stjärnglans står klubbens gyllene 93-generation Ellen Nyström, Allis Nyström och Josefin Vesterberg för. Bara där finns en självklar kvalitetsgaranti på svenskfronten som ingen konkurrent har. Håller bara lagets USA-duo på bakplan klassen är det svårt att se någon annan störa Luleå på resan mot det åttonde guldet.


2. A3

Kommentar: Känslan är att Umeåklubben vässat sin trupp den här säsongen efter fjolåret halvbleka insats. Guardparet Tiffany Brown och Tenya Page tillför spets på bakplan men jag är ändå lite osäker var det här ska ta vägen. Lagbygget är lite tunt, skador på försäsongen stör och en allmän känsla av att tränaren Jan Enjebo sällan får ut max av sitt spelarmaterial gör att det finns en del frågetecken kring A3.

3. Södertälje

Kommentar: Nye tränaren Jesper Sundberg har fått klart mer resurser än sina föregångare och laddat laguppställningen med några spännande importer, främst den förra Norrköpingsstjärnan Chanelle Molina, och några solida svenska spelare. Det känns absolut som en nysatsning av Södertälje där damlaget under flera år tvingats spela andrafiolen.


4. Alvik

Kommentar: Självklart blir det tufft för fjolårsfinalisten att utmana om guldet utan fixstjärnan Klara Lundqvist men det görs i alla fall ett rejält försök. Där finns fortfarande en stabil grund att stå på i form av Janel McCarville, Paula Juhlin och Elin Ljunggren och det borde räcka en bra bit på vägen. Hur långt? Det får tiden utvisa. 


5. Norrköping

Kommentar: Det börjar bli lite upp till bevis för ständigt hyllade tränaren Kevin Taylor-Lundgren men jag har svårt att se att klubben tagit ett steg uppåt med den här laguppställningen. Visst, det är ett stabilt gäng som kan slå alla men fixar Norrköping en semifinalplats framåt våren har Taylor-Lundgren nog maxat ut allt som går och lite till. 


6. Högsbo

Kommentar: De senaste åren har klurige tränaren Jonas Fredrikssons lag varit en nagel i ögat, en utmanare som bråkat med de allra bästa. Men det här bygget känns inte så framåtlutat som tidigare säsonger. Skulle tro att det kommer in ytterligare någon spetsspelare vad det lider vilket lär förändra läget.


7. Wetterbygden

Kommentar: Med fyra importspelare och landslagets stjärnskott Emma Johansson i laget kan inte Wetterbygden smyga under radarn och vara en underdog. Det här är en rejäl satsning och då handlar det om att prestera från dag ett. Materialet finns för att till och med klättra ett pinnhål högre i tabellen.


8. Uppsala

Kommentar: Uppsala har väl inte varit den mest spännande klubben i SBL dam de senaste åren men visst känns det som att det andas lite framtidsoptimism igen. Meriterade Chioma Nnamaka har plockats in i ledarstaben och försäsongen har varit ganska pigg. Kanske kan Uppsala se ljuset igen.


9. Visby

Kommentar: Ölaget är alltid svårbedömt och som alltid handlar det om importernas kvalité. Bra svenska spelare som kan göra skillnad var det länge sedan vi såg hos Visby. Men att klubben kommer hamna någonstans på den nedre halvan av tabellen torde vara givet.  


10. Eos

Kommentar: Nja, det här ser väl sisådär ut för den välskötta Lundaklubben som tappat flera bärande spelare - bland annat Kajsa Lundhal och Dubravka Dacic - vilka lämnar hål efter sig. Tre importer är värvade, kanske blir det en till, och där behöver Eos pricka klockrent rätt för att kunna bli konkurrenskraftigt.


11. Östersund

Kommentar: Nykomlingen från de jämtländska skogarna gör en intressant comeback i högsta ligan och försäsongen, med ett par segrar mot A3. skvallrar om något spännande. Här finns en bra svensk grund att stå på med Moa Lundqvist, skadedrabbade Elsa Paulsson-Glantz och Danielle Elvbo. Kanske är jag lite feg när jag tippar laget tia. Vi få se... 


12. Borås

Kommentar: Ännu en nykomling som varit en frisk fläkt på försäsongen och överraskat många. Men när matcherna börjar dugga tätt i vintermörkret borde det här laget, som saknar tydliga fixstjärnor, tappa fart, ork och inspiration. Men på längre sikt finns det något spännande med den här satsningen.


13. Mark

Kommentar: På västkusten snackas det mest om Borås och Mark, som funnits med länge på den högsta av nivåer, har fått finna sig i att hamna lite i skymundan. Importspelarna måste dra ett gigantiskt lass för bakom dem ser jag inte mycket hjälp.


14. Helsingborg

Kommentar: Hade en tuff säsong i SBL som nykomling med få segrar och har sedan dess tappat flera nyckelspelare. Duktiga allroundspelaren Mathilda Ågren är lagets ryggrad och det är nästan obegripligt att Helsingborg år efter år får behålla henne. Det här kan bli en lång och kall vinter.