Dags att tala klarspråk: Klasskillnaden är enorm

Segersviten fick ett smärtsamt slut.

BC Luleå

BC Luleå

Foto: Pär Bäckström

Basketbloggen2022-01-14 21:22

Bloggen ska självklart inte negligera BC Luleås åtta raka matcher långa segersvit. Laget har vunnit på alla möjliga sätt och det kan inte någon ta ifrån laget.

Men frågan som ändå gnagt är förstås hur mycket närmare Peter Öqvists lagbygge kommit de bästa av de bästa under det långa segertåget.

På bortaplan mot mästaren Norrköping kom svaret skoningslöst: Inte en millimeter. Kanske tvärtom.


I lagens två tidigare matcher under säsongen har Norrköping vunnit klart. I Luleå energi var det överkörning. I Stadium arena tydligt.

I går: Minst lika stort.

BC Luleå har faktiskt inte tagit ett enda litet pyttesteg närmare den regerande mästaren och skillnaden är fortfarande oroväckande stor. 

Visst, Norrköping har fler kompetenta spelare, vassare stjärnor och en spelidé som kuggar i friktionsfritt. Laget ska slå Luleå, som trupperna ser ut i dag, nio gånger av tio.

Men den allra största skillnaden skulle jag säga sitter mellan öronen på spelarna. Norrköping spelar ultrasnabbt och tappar ibland kontrollen. Men det finns något sorts fundament att stå på och en smartness att luta sig mot när det gnisslar.

BC Luleå? När laget mötte mästaren på fredagskvällen och försökte hänga med i det uppskuvade tempot slog det slint överallt. Korkade fouls, ogenomtänkta skottval, oprovocerade turnovers och ett försvarsspel där ansträngningsgraden var lägre än låg.

Syndarna var förstås många men den här gången pekar Bloggen finger åt de två högst avlönade spelarna Andrew Smith och Bryce Douvier. Istället för att leda laget i en prestigematch tappade de humöret, förlorade fokus och satte sig - som så många gånger förr - i tidiga foulproblem vilket skadade enormt. Tillsammans gick USA-duon minus 42 när de var på planen. Det funkar liksom inte när motståndet inte heter Köping, Fryshuset och Umeå.

Personligen har jag aldrig ett lag sakna en stor, kvalitativ spelare så mycket som BC Luleå gör. Det gör nästan ont att se det stora svarta hålet som finns i truppen och ännu inte åtgärdats.


Nåväl. Nog om detta. En sak är i alla fall värd att lyfta fram för BC Luleå. Det är bara mot Norrköping som laget varit helt underlägset och inte nära att rubba en enda gång. Resten av konkurrenterna är laget med och spelar mot. 

Och en förlust är bara en förlust även om hemska 113 insläppta poäng måste svida hos tränaren Peter Öqvist som alltid satt försvarsspelet högt hos de lag han tränat.


Det är bara att vända blad.