Cupmakaren som är en osjungen hjälte

Då var säsongens första titel inhämtad för Luleå Basket när laget besegrade Norrköping Dolphins på bortaplan med förkrossande 105–63 i svenska cup-finalen.

Basketbloggen 29 januari 2023 17:13

Det syntes tidigt att laget var på tydligt uppdrag som handlade om revansch efter vårens finalfall och Dolphins Fix You-hån under medaljceremonin.

Planen var tydlig. Den regerande mästaren skulle inte bara besegras. Den skulle köras över. Förnedras är förstås ett för starkt ord men något åt det hållet.

 

Och så blev. Trots att Luleå fick tidiga foulproblem på stjärnan Ellen Nyström som bara kunde spela tolv minuter var det aldrig något snack. Hela laget bidrog tungt och som vanligt levererade duon Brooke McCarty-Williams och Bria Goss offensivt med 40 poäng totalt.

Men den här gången vill Bloggen lyfta fram en osjungen hjälte som i skymundan växt för varje match som spelats den här säsongen och just i detta nu spelar sin livs bästa basket. Det handlar om den hårdjobbande guarden Sofia Hägg som hade en lite gnisslig säsongstart men efter att Allis Nyström blivit skadad fått en större roll och en plats i lagets startfemma.

 

Kolla bara på de här siffrorna: De inledande fem SBL-matcherna snittade Sofia Hägg fem poäng och sköt eländiga 22 procent från trepoängslinjen. Efter Nyströms skada har 25-åringen fått mer speltid, självförtroendet flugit upp i taket och under de åtta senaste matcherna har Hägg levererat nästan tolv poäng och 56 procent från trepoängsland i snitt. En häftig vändning.

I cupfinalen mot Norrköping blev det 14 poäng på 24 minuters speltid. Och ett cupguld, förstås.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa