Bloggens tips: Behåll importstjärnorna

Bygg kontinuitet med Douvier och Smith.

Bryce Douvier bar Luleå på sina axlar

Bryce Douvier bar Luleå på sina axlar

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2021-12-14 21:56

Bloggen har vid flera tillfällen den här säsongen funderat kring vikten av att bygga en stomme av bra svenska spelare som lirar i klubben under flera år. Något som brukar vara en tydlig väg till framgång. Exemplen är många genom åren.

Men det finns förstås andra saker att göra och en tanke dök upp under BC Luleås segermatch mot Köping, 106-83, på hemmaplan. Varför inte knyta till sig de importspelare som ser ut att fungera i klubben och på så sätt skapa en sorts kontinuitet?

Och de jag i första hand tänker på i dag är lagets insidepar Andrew Smith och Bryce Douvier. Smith är visserligen skadad just nu men har under hela säsongen visat att han är ovärderlig för laget med sin defensiva närvaro, långa armar och ringskydd. Kort och gott en spelare som fyller ungefär samma roll som Denzel Andersson hade under många år.

De senaste sex-sju veckorna har Bryce Douvier klivit fram som lagets bäste spelare. Mot Köping var han återigen dominant och stod för 21 poäng och 13 returer. 30-åringen snittar i dag 18 poäng och 7 returer vilket bör bli ännu bättre ju längre säsongen lider.

Kanske skulle det finnas en chans att skriva fast USA-duon också över kommande säsong? Både Smith, 29, och  Douvier, 30, har kommit till det läget i karriären när de kanske vill ha en mer fast punkt i arbetslivet efter år av kringflackande liv över hela Europa?

Jag vet inte. Men tanken kittlar i alla fall. BC Luleå måste ställa sig frågan om det med hundra procents säkerhet går att hitta ett bättre insidepar på marknaden än dessa två. Det kanske går men är risken värd att ta?

Nu till matchen där BC Luleå tog tag i taktpinnen efter en defensivt svag förstaperiod och kontrollerade händelserna efter behag mot ett oorganiserat och förvirrat Köping inte verkar ha en tydlig spelidé.

Peter Öqvist fick mycket av många offensivt. Förutom Douvier var Tavarius Shine briljant och sköt i 28 poäng höprocentiga poäng. Jonathan Arvidsson kom loss offensivt med 19 och Adam Rönnqvist gjorde det som krävdes med sina 17.

BC Luleå har, lite mot alla odds, tagit tre raka segrar med Andrew Smith på skadelistan och det bygger förstås självförtroende hos spelarna. Nu väntar vi bara på att klubben hittar en svenskvärvning som kan göra att laget tar ytterligare ett steg i näringskedjan.