Bloggens spelarbetyg: Hon är ligans MVP

Det är dags att betygsätta Luleå Basket.

Luleå Basket, Bria Goss.

Luleå Basket, Bria Goss.

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2023-03-20 21:01

Grundserien i SBL dam är avslutad och på onsdag börjar kvartsfinalspelet där seriesegraren Luleå Basket ställs mot Mark. Men Bloggen gör som den brukar, nagelfar samtliga spelare i Luleå och hugger fast ett grundseriebetyg enligt följande betygskriterier:

5: Landslagsklass.

4: Mycket bra.

3: Utmärkt.

2: Godkänd.

1: Underkänd

5

Bria Goss

Kommentar: En från start till mål alldeles enastående säsong av ligans MVP. 30-åriga Goss har tagit sitt spel till en ännu högre nivå och kan göra poäng på alla möjliga sätt. Från trepoängslinjen, halvdistans och via attacker. Snittat över 20 poäng och har skjutit 66 procent från golvet.

4

Josefin Vesterberg, Ellen Nyström. Sofia Hägg, Brooke McCarty-Williams.

Kommentar: Vesterberg och Nyström är två titaner, två pelare som laget vilar på sedan flera år. Trygga, smarta, defensivt välskolade och med en kapacitet att ta över offensivt vid tillfälle. Ständigt hårt arbetande Sofia Hägg är säsongens stora utropstecken. Guarden är outtröttlig i det defensiva arbetet och har hittat en jämnare nivå offensivt. McCarty-Williams är fortfarande en av ligans bästa spelare men ligger inte riktigt på samma knivskarpa nivå som förra säsongen.

3

Fanny Wadling, Mehryn Kraker

Kommentar: Två superviktiga spelare i Luleås spetsiga trupp. Kraker kom in mitt under säsongen, hade säkert kunnat leverera mer spektakulära statistiska siffror men har underordnat lagmaskineriet och väljer sina tillfällen att glänsa. Supersmart spelare som kan allt på en basketplan. Fanny Wadling har storleken, returtagandet och ser alltid korgen. 

2

Felicia Ponturo, Eira Borgh, Tilda Trygger

Kommentar: Tre rotationsspelare som kan sina roller och utför dem perfekt. Vem som helst av den här trion kan gå in och ta en stor roll om situationen skulle kräva.

Betygsätts ej

Allis Nyström, Sandra Hedlund, Maja Erlandsson

Kommentar: Stjärnan Nyström hann bara spela fyra matcher innan hon skadades. Hedlund och Erlandsson betygsätts ej på grund av begränsad speltid.