Bloggen tillbaka med lite gott & blandat

Då har Bloggen landat på rumpan i tv-soffan efter en nästan två veckor lång semester och då kan det vara läge att plocka upp allt jag missat under min bortavaro. Och det har varit en del.

Allis Nyström imponerade med landslaget.

Allis Nyström imponerade med landslaget.

Foto: Bildbyrån

Basketbloggen2022-08-10 10:27

Det häftigaste är förstås killarna U18-landslag som efter en lite tveksam start i B-EM i Rumännien körde över allt motstånd, vann turneringen i stor stil och kvalificerade sig för A-EM nästa sommar. Supertalangen Elliot Cadeau ledde laget från bakplan, var precis så vass som alla hoppats på och blev vald till turneringens MVP.

I laget fanns ingen spelare med Luleåanknytning och det stärker bara bilden av hur svårt Norrbotten har att få fram talanger på killsidan just nu. Visst dyker det upp någon enstaka här och där men bredden som fanns för 15 år sedan saknas. RIG i Luleå verkar inte locka de bästa killarna, något som tjejsidan gör. Ute i de norrbottniska klubbarna är känslan att årskullarna blir tunnare för varje år som går och här måste krafttag bland länets alla basketmänniskor tas. Utvecklingen är oroväckande.

Damlandslaget har varit igång med två träningsmatcher och där fanns precis som vanligt massor av Luleåintresse. Facit blev två enkla segrar mot Island samt Finland och sett till statistiken såg Allis Nyström ut att ha varit en av de tongivande spelarna med ett snitt på tolv returer och drygt sju poäng. 

Om vi kikar på Luleås två elitlag händer det just nu inte mycket men av två helt olika anledningar. Luleå Basket har fyllt alla nyckelplatser, sitter ganska nöjt för tillfället och ska bara säkra upp en eller annan bänkplats sedan guarden Moa Erlandsson flyttat till västkusten för att hitta fler spelminuter i Sjuhärads Basket.

För BC Luleå är läget tuffare rent personalmässigt. Klubben har just nu sex spelare under kontrakt som är SBL-mässiga. Fyra importer samt Jonathan Arvidsson och Denzel George. En sjunde –  Samuel Berkelund –  finns på skadelistan och lär vara redo för tyngre minuter närmare årsskiftet. Om all rehab går enligt plan vill säga.

BC Luleås lagträning drar igång på allvar nästa vecka när alla importer är på plats och ligan startar 23 september. Ja, ni fattar läget. Utmaningen är just ju enorm för klubben som måste in med minst en bra svensk spelare för att bli konkurrenskraftigt i toppen av tabellen.

Än finns tid men den börjar bli knapp. Det finns fortfarande svenskar på marknaden men de är inte många. Förre RIG Luleå-spelaren David Höök verkar inte ha skrivit fast sig någonstans. Nässjöstjärnan Craig Lecesne letar en ny utmaning utomlands men har inte hittat något ännu. Södertälje har aviserat att satsningen på herrlaget blir mindre den här säsongen och vad innebär det för en veteran som Lazar Radosavljevic? Eller kanske brinner sidsteppade Dino Pita av revanschlust och vill satsa ytterligare en säsong?

Många frågor. Få svar just nu.

Men en sak vet jag. I det läge BC Luleå hamnat i sedan Adam Rönnqvist blivit islänning går det inte att vara kinkig och i första hand leta brister hos de svenska spelare som finns där ute. Nu handlar det om att få in en rejäl kropp i rotationen, på vilken positions som helst, för att rädda säsongen.