Beskedet som ändrade alla odds

Efter chockbeskedet – här är de som måste ta ansvar.

BC Luleå-Borås. Det är dags för kvartsfinal tre.

BC Luleå-Borås. Det är dags för kvartsfinal tre.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Basketbloggen2022-03-27 19:51

På måndag kväll har BC Luleå chansen att göra processen kort med Borås, vinna den tredje raka kvartsfinalmatchen och bli klart för semifinal.

Och normalt sett, efter en seger med 29 och en med sex, borde chanserna vara goda. Till och med alldeles utmärkta.


Men vid lunchtid på lördagen ändrades oddsen hastigt, och för BC Luleå mindre lustigt, när beskedet kom att forwarden Samuel Berkelund missar resten av säsongen på grund av en avsliten hälsena.

Det är tamejtusan ett dråpslag för tränaren Peter Öqvists lag som nu står inför en stor utmaning i en matchserie som plötsligt ser ganska öppen ut.


25-årige Berkelund har varit instrumental under sina få matcher med BC och gjort precis allt rätt. Smart beslutsfattande, högprocentig offensivt och superstabil defensivt. Hans roll, som backup för hetsporrarna Bryce Douvier och Andrew Smith som regelmässigt hamnar i foulproblem, har på bara några veckor blivit nästan läskigt viktig 

Där har Samuel Berkelund gått in, städat upp och tagit viktiga minuter när USA-duon fått svalna av på avbytarbänken.


Om BC Luleå ska lyckas sno en match till mot Borås kommer det från och med i morgon att krävas något alldeles extra. Douvier/Smith måste hädanefter ta sitt ansvar som ledande spelare och se till att inte bli foulbelastade tidigt i matcherna. Helt enkelt hålla sig kalla när det hettar till.


Men det är fler spelare som lär få extratid på planen hädanefter. Denzel George är en av dem men där finns inget att oroa sig för. Han ska bara fortsätta precis som vanligt och göra sin grej.

Jonathan Arvidsson måste hitta en jämnare formkurva, vara mer aggressiv offensivt och inte bara nöja sig med hoppskott.

Alexander Yemane kommer få tillbaka de minuter han tappade när Berkelund värvades. Nu måste Gladanprodukten ta vara den här chansen, hålla sig till de enkla grejerna och ta bort alla onödiga fouls.