BC Luleås viktigaste värvning: En svensk klasspelare

Bloggens tips: Här är svenska spelarna som måste kontaktas

Jonathan Arvidsson och Daniel Hansson.

Jonathan Arvidsson och Daniel Hansson.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Basketbloggen2023-04-10 20:18

Efter att ha sett två semifinalmatcher mellan Jämtland och Norrköping är det lätt att tankarna fladdrar iväg till nästa säsong. Och då inställer sig frågan: Hur ska BC Luleå ta sig upp på samma nivå som dessa två lag? Är det överhuvudtaget möjligt på kort sikt? 

Just i dag känns det utopiskt men som Bloggen skrivit tidigare: Att bygga ett vinnande lag i lilleputtligan SBL är inte kvantfysik. Det handlar för en klubb att göra rätt saker, förvalta sina surt förvärvade pengar på smartast möjliga sätt, skaffa sig en begåvad tränare, sitta på tre-fyra bra svenska spelare och ha lite flax med en eller annan importvärvning. 

För BC Luleå handlar det nu om att agera snabbt. Efter slutspelsfiaskot har faktiskt klubben skaffat sig ett tidsförsprång till de klubbar som fortfarande spelar slutspel och det måste utnyttjas.

Åtgärd ett är att skriva fast Jonathan Arvidsson, Denzel George och Samir Ali. Där finns en grund att stå på. Men som svensk stomme duger det inte om klubben har någon som helst ambition att göra något vettigt kommande vinter.

BC Luleå måste helt enkelt lyckas locka en svensk toppspelare. Landslagsklass eller i skiktet under. Det kommer vara helt avgörande om laget ska bli relevant. 

Vi vet att klubben i flera år haft svårt att lyckas med den uppgiften men kanske kan nye tränaren Håkan Larsson göra några svenska klasspelare lite nyfikna på Norrbotten i alla fall. 

Så vad kan tänkas finnas på marknaden som känns rimligt att locka ända till Luleå? Det vore naturligt att ta ett snack med Umeåguarden Daniel Hansson som spelade flera säsonger i Luleå.

Kalmars store center Tobias Sjöberg är förstås alldeles för bra för att spela i superettan. Han lär bli kontaktad av flera SBL-klubbar – BC Luleå måste vara en av dem.

Landslagsspelaren David Höök gick tre år på RIG i Luleå, slog igenom i Nässjö och har de senaste säsongerna spelat i den spanska andraligan. Ett långskott men väl värt att testa.

Kanske kan veteranforwarden William Gutenius finnas på önskelistan? Han snittar just nu 18 poäng i den isländska ligan och det är väl inte omöjligt att 31-åringen vill hem till Sverige igen.