BC Luleå hittade modet - då blev det en jätteskräll

Jenkins, Douvier och Shine bakom viktiga segern.

Bryce Douvier, BC Luleå

Bryce Douvier, BC Luleå

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2021-11-15 22:16

Efter jättetappet mot Nässjö på bortaplan hade Bloggen oerhört svårt att se hur BC Luleå skulle hitta mod och mental styrka att besegra serieledande Jämtland på bortaplan - inte minst sedan laget på bara några minuter i den tredje perioden tappade en ledning på 13 poäng till underläge.

Men den här gången behöll spelarna kylan, vågade tro på sin plan, vända tillbaka matchen och till sist vinna med 86-79 utan att direkt vara hotat under de avslutande tio minuterna.


Oväntat? Något enormt. Men antagligen vansinnigt moralhöjande för BC Luleå som åkt berg-och-dalbana hela hösten med en minst sagt ojämn prestationsnivå.

För att vinna en match av den här typen måste förstås många saker klaffa och landa rätt. Returtagningen var en sådan sak. Nu lyckades Peter Öqvists lag hålla den jämn hela vägen till slutsignalen och den betydelsen går förstås inte att underskatta.


Försvarsmässigt verkar det passa BC Luleå att möta lag som spelar ett mer kontrollerat halvplansspel. Den här gången lyckades framför allt Tavarius Shine - med god hjälp av DeRiante Jenkins - nöta ned Jämtlands MVP-kandidat och spelfördelare CJ Wilson som bara sköt dryga 26 procent från golvet och såg tveksam ut långa stunder.

Offensivt gick Jenkins på vatten i den första halvleken, drog i det mesta från lite överallt och hade 23 poäng under de första 20 minuterna innan Jämtland beslutade sig för lägga mer fokus på honom.


Sett över alla fyra perioder var nog Bryce Douvier BC Luleås jämnaste spelare och från honom fick laget produktion hela kvällen lång. 22 poäng samt 8 returer blev amerikanens stabila facit.

Sedan var det lite intressant att se Adam Rönnqvist ikläda sig en tydlig spelfördelarroll och inte leta sitt eget skott i första hand. Veteranguarden tog futtiga sex avslut under sina 30 spelminuter men landade på sex assist och sju poäng. 


BC Luleå kom till spel i Östersund med bara åtta spelare vilket nog aldrig förut setts i ligans 29-åriga historia. Bara det säger hur mycket laget behöver ytterligare en spelare som kan bidra med kvalitetsminuter och jag utgår från att det just nu pågår en intensiv jakt på en sådan.

Snart lär vi få veta om klubben fått napp.