BC Luleå hittade ett sätt att vinna

Inte vackert. Men ganska viktigt.

Basketbloggen 23 september 2022 22:10

Med tanke på BC Luleås genomsvaga försäsong var det knappast någon som väntade sig en vacker prestation i SBL-premiären mot Köping och precis så blev det.

Efter en offensivt krampaktig tillställning lyckades Peter Öqvist lag vinna efter förlängning med 85–79 sedan lagets grovjobbare Denzel George  (lagets bäste för kvällen) räddat  BC med en trea till 72–72 bara 42 sekunder före slutsignalen. Därefter var Torbjörn Gerhkes gäng ett mentalt slaget lag och BC kunde efter en massa krångel hålla undan i förlängningen.

Segern berättade dock massor om den här säsongens lagbygge och jag börjar med det lite positiva:

Defensivt finns det lite förutsättningar att saker och ting kan bli ganska okej. BC Luleå har många atletiska spelare som kan göra lite olika saker på den egna planhalvan. Där kan det byggas upp en grund.

Den sena värvningen av Samir Ali betyder massor för BC. 30-åringen kommer inte ligga i topp någon statistiskt kolumn men jobbar stenhårt, har en bra motor, fattar vad laget vill göra och utför bara det han kan. Inget mer. Vilket är alldeles utmärkt.

Ett stort ansvar ligger på Jonathan Arvidsson och när han under andra halvlek insåg att ingen annan kommer kliva fram blev 24-åringen aggressiv och avgjorde till sist matchen via en attack till 80-77 med 29 sekunder kvar att spela.

Offensivt finns det stora problem –mest i 5/5-spelet där laget trampar luft. Bara Brendan Bailey och Jonathan Arvidsson är naturliga poänggörare och guarden Marcus Evans är inte rätt spelare för det här laget. Guarden är oerhört turnoverbenägen, slarvig, saknar ett skott och kan inte skapa något vettigt via passningar. Här måste klubben ta sig en rejäl funderare och komma till slutsatsen att Evans måste ersättas med en naturlig scorer som absolut bör vara en kompetent skytt.

Nåväl. Segern var förstås livsviktig för BC Luleå som behöver skrapa ihop alla segrar som går så länge laget spelar på den här nivån. Om någon månad kanske tränaren Peter Öqvist hittat något som fungerar men det krävs som sagt ett eller annat ingrepp i truppen. Det borde den sportsliga ledningen se redan nu. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Basketbloggen

Därför kommer Luleå Basket vinna guldet

Därför kommer Luleå Basket vinna guldet

Kaffe, kaka, andra raka

Kaffe, kaka, andra raka

Omgångens tips

Omgångens tips

Premiärtipset

Premiärtipset

Ligatipset: Här är laget som vinner guld

Ligatipset: Här är laget som vinner guld
Visa fler
Läs mer!

Kaffe, kaka, andra raka

Kaffe, kaka, andra raka

Premiärtipset

Premiärtipset

Då startar SBL-säsongerna för Luleå Basket och BC Luleå

Då startar SBL-säsongerna för Luleå Basket och BC Luleå