BC Luleå har en lång väg att vandra

Det blir bara sämre för varje match.

BC Luleå blev överkört av Umeå.

BC Luleå blev överkört av Umeå.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Basketbloggen2022-11-25 21:46

Visst var Umeå den klara favoriten innan uppkast mot BC Luleå sett till hur lagen presterat den här säsongen men någonstans hade säkert fansen i Norrbotten hoppats att tränaren Peter Öqvist lag tog utmaningen som underdog med stor entusiasm och bjöd upp till kamp på bortaplan.

Men icke. Sanningen är den att Boris Balibreas lag i dag är bättre på alla plan. Oerhört välcoachat med många smarta spelare som inte tar galna beslut och genomför matchplanen på utmärkt sätt. Sedan sitter Umeå på en spelare vid namn Gustav Hansson (38 poäng) som lirar boll på en helt egen nivå och ser ut att vara helt ostoppbar. Ingen av Luleås guarder är i närheten av att kunna utmana honom. Det är en bister sanning i dag.

Med tanke på att Luleå har ett till stora delar nytt lag den här säsongen borde den rimliga slutsatsen vara att laget växer för varje träning och match. Blir mer samspelt och hittar kemin ju längre tiden går. Men just nu pekar det åt helt fel håll och det ansvaret faller givetvis på Peter Öqvist som måste hitta ett sätt att nå fram med sitt budskap.

Försvaret som fram till för någon vecka sedan var lagets styrka fallerade helt mot Umeå och den andra perioden – när Umeå gjorde 23-3 på fem minuter – blev nästan komisk. Offensivt handlade det om att skjuta varje galet skott som erbjöds utan någon större tanke på morgondagen. Eller för all del göra helt oprovocerade turnovers som gav Umeå enkla layups.

Nej, vägen att vandra är lång för tränaren Peter Öqvist om det här ska kunna funka på ett tillfredsställande sätt men finns förstås fortfarande tid att korrigera. Förra säsongen öppnade laget 6/6 och blev till sist helt okej med tanke på att truppen innehöll totalt odisciplinerade spelare som Bruce Douvier, Andrew Smith och DeRiante Jenkins som kunde få för sig vad som helst på en basketplan.

I dagens Luleå är det Michael Gilmore och Brendan Bailey som är de "lösa kanonerna" och tar beslut som skulle få varje tränare att ta en allvarlig fundering på sitt yrkesval.

Nu närmast väntar Norrköping och Borås för BC Luleå. Två matcher som på pappret ser nästan omöjliga ut med tanke på dagsformen. Det ska bli spännande hur laget tar sig an de två uppgifterna. Just nu är inte förväntningarna särskilt stora.