Är BC Luleå överhuvudtaget ett slutspelslag?

Nej, det här ser värre ut än någonsin.

Basketbloggen 18 september 2022 18:29

Efter förlusten i semifinalen mot Norrköping Dolphins i våras gick BC Luleås klubbdirektör Lars Mosesson ut på klubbens hemsida och avslöjade planerna för den här säsongen. Där fanns inga otydligheter: Det skulle satsas. Det skulle bli SM-final våren 2023.

Det är utifrån det löftet vi ska se på laget och bedöma dess prestationer.

I dag – fyra månader senare – sitter BC Luleå med sin tunnaste spelartrupp på 30 år och en förlust mot nykomlingen Uppsala i svenska cupen med 81–97 i färskt minne. Bara några dagar innan SBL-premiären.

 

Jag kan säga – med över 30 års erfarenhet av Plannja, LF Basket och BC Luleå – att det har aldrig sett skakigare ut än vad det gör just i dag. Den här veckan kommer jag presentera mitt ligatips inför säsongen och just nu funderar jag på allvar om BC Luleå kommer ta sig till slutspel? Men den här truppen är det faktiskt tveksamt. Med två-tre-fyra förändringar kan det mesta hända.

Men vad är då problemet? Tittar vi bara på årets lag skulle jag säga allt. För få högklassiga svenska spelare. Alldeles för tunn trupp. Fyra importer som alla så här långt varit enorma besvikelser: Insidebjässen Michael Gilmore är helt enkelt en dålig basketspelare och hör inte hemma på SBL-nivå. Marcus Evans är ok men är värvad för att vara bäst. LaDarien Griffin är en skugga av vad han presterade i Norrköping. Brendan Bailey kan i alla fall skjuta bollen.

 

Men det är också en coachfråga. Varför ser spelarna så vilsna ut i tränaren Peter Öqvists system? Varför når han inte fram med sitt budskap? Det kan knappast vara så att Öqvists filosofi är den mest krångliga i världen. Varför slutar så många uppställda anfall med att en BC-spelare står på toppen och dribblar bollen utan mål eller mening samtidigt som skottklockan obönhörligen tickar?

 

Vi får om klubben är tillräckligt desperat för att göra något radikalt eller om alla sitter still i båten och hoppas på en mirakelvändning. Hade det varit för 15-20 år sedan skulle inte det inte vilats på hanen. Inte en enda sekund. I dag är jag inte säker på att den desperationen finns.
 

Och på fredag är det SBL-premiär mot Köping i Luleå energi arena. Huvva.


 
 
 
 
 
 
Basketbloggen
10 oktober 2022 11:42  Basketbloggen

Omgångens tips

Ett haveri på så många plan

Luleå Basket.
Visa fler
Läs mer!
3 december 2022 15:55  Basketbloggen

En enda lång maktdemonstration

Bria Goss, Ellen Nyström, Josefin Vesterberg, Brooke McCarty-Williams och Felicia Ponturo.

Braskande nyheter om Luleåstjärnorna

Fanny Wadling och Allis Nyström.
Visa fler
Ämnen du kan följa