Ännu en gigantisk kollaps av BC Luleå

Vi har sett det här förut och vi kommer se det igen.

BC Luleå Michael Gilmore

BC Luleå Michael Gilmore

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Basketbloggen2022-12-04 19:20

Det är svårt att sätta ord på det BC Luleå presterar i SBL just nu men en sak kan vi konstatera: Efter lagets 5–0-start har tränaren Peter Öqvists vilda västern-gäng förlorat sju av de senaste tio matcherna. Och förlusterna laget lyckats med har sett ut på alla möjliga och omöjliga sätt. Överkörningar, plattmatcher och gigantiska kollapser i slutsekunderna.

Mot förra säsongens superettagäng Kalmar placerar vi 82–83-torsken i den sistnämnda kolumnen. Efter att Jonathan Arvidsson missat sitt andra straffkast (som kunde ha gett en ledning på 83–81) med åtta sekunder kvar glömde ett gäng spelare bort att springa hem till egen planhalva och Kalmar kunde kasta bollen över hela planen till en helt fri Jamaure Gregg som la i en enkel layup vilket gav säsongens andra seger. 

Det var hyfsat stark tobak för BC Luleå som just nu är i totalt fritt fall där absolut ingenting funkar och formmässigt hör laget hemma i botten av tabellen. Försvar spelar laget bara då och då. Offensivt existerar inte ett effektivt halvplansspel som verkar vara totalt sönderläst och det mesta landar i att Brendan Bailey eller Michael Gilmore hystar i väg totalt galna skott utanför trepoängslinjen. Eller att Jonathan Arvidsson måste skapa något av inget från toppen när skottklockan tickar ned mot noll. 

Hur BC Luleå ska lyckas vända den här nattsvarta trenden blir spännande att ta del av. Det är förstås svårt att se enda ljusglimt efter en kollaps som denna men självklart är det möjligt. Att värva ytterligare en import skulle förstås vara en möjlig quickfix men det lär inte hända i och med värvningen av Adam Rönnqvist. Det är en kreativ superspelare på bakplan som skulle göra mest nytta och där är det nu knökfullt.

En återkomst av Samuel Berkelund kan hjälpa en aning men en rollspelare kommer knappast få pendeln att svänga över. Och vem vet om han överhuvudtaget kan spela en enda minut den här säsongen?

Vägen är lång att vandra och för varje seger som kastas bort lär humöret och självförtroendet sjunka hos spelarna som redan lär vara längst nere i källaren och fundera på sitt yrkesval.

På onsdag väntar Fryshuset och ingenting kan längre tas för givet. Absolut ingenting.