Ångestmatchen som innehöll det mesta

Här hände allt och lite till.

Jonathan Arvidsson, BC Luleå.

Jonathan Arvidsson, BC Luleå.

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2023-11-10 22:09

Oj, oj. Ångestmatchen mellan formsvaga BC Luleå och Borås innehöll så många spännande vinklar att kroka fast i att jag nästan tappade räkningen. Om man har fokus på Luleå vill säga.

Vi kan börja med den unge assisterande tränaren Jakob Sandén, 24, som för första gången fick ta klivet in i hetluften och leda laget när Håkan Larsson låg hemma i sjuksängen. Och snacka om att han kommer sova gott under lång tid. Med pondus och energi lyckades Sandén – trots flera tuffa underlägen – lotsa BC Luleå till en vinst med 80–78 efter fyra raka och blytunga förluster.

Jonathan Arvidsson klev fram och var planens bäste spelare med 24 poäng när det krävdes som allra mest. Det vi minns allra bäst är den tuffa trean som gav 75–75 med mindre än två minuter kvar att spela. Den gav hopp och tro för hemmalaget.

Kentwan Smith tog på sig den stora hjälterollen när det som bäst behövdes och drog i den matchvinnande trepoängaren från ingenstans när bara sju sekunder återstod.

Det förstås svårt att säga vad den här segern betyder för Luleå och om den på något sätt kommer vända säsongen. Fortfarande finns det brister och svackorna under matcherna är många och för långa. I tredje perioden föll laget ihop offensivt och hamnade i underläge med tolv. I fjärde upprepade sig samma sak när Borås ryckte undan till en niopoängsledning, 73–64.

Men den här gången gav spelarna inte upp, knöt nävarna och krigade på samtidigt som Ryan Logan & Co i Borås blev ängsligt och stillastående.

Försvarsspelet, då? Det som BC Luleå haft alla möjliga problem att få ordning på under en lång tid. Jo, då. Bara 31 insläppta i andra halvlek var ett fall framåt. Men vi ska akta oss för att slå fast en massa saker efter en segern fjolårsfinalisten Borås, ett lag som brottas med mängder av problem just nu.

Vi stannar där för i dag.