Andraplatsen försvann – då blir kvartsfinalen en rysare

Nässjö i kvarten. Det kan blir en riktig rysare.

BC Luleå kommer möta Nässjö i kvarstfinal.

BC Luleå kommer möta Nässjö i kvarstfinal.

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2024-03-26 21:41

Då är det klart hur SM-slutspelet kommer se ut för BC Luleå. Efter att både Borås och Jämtland som väntat vunnit sina avslutande matcher i grundserien under tisdagskvällen landar BC fyra i tabellen vilket givetvis måste kännas onödigt för alla spelare och hela coachstaben. För alla minns förstås att BC förlorade i sista sekunden mot Jämtland hemma och mer eller mindre gav bort segern mot Borås.

Det hade nämligen bara behövts en seger till för att laget skulle hamna på andra plats och en betydligt trevligare resa i slutspelet.

Nu kommer tränaren Håkan Larssons lag ställas mot Nässjö i kvarten och det kommer inte bli någon lek. Lagen har mötts sex gånger den här säsongen, två i cupen och fyra i ligan, och läget är 3–3.

BC Luleå har under mängder av år haft förtvivlat svårt att vinna på Nässjös hemmaplan och förlorat på alla möjliga och omöjliga sätt som går att fantisera fram. 

Nyckeln för BC Luleå kommer bli att på något sätt kontrollera lagets hjärna Charles Barton som styr, ställer och matchas hänsynslöst av spanske tränaren Sergio Vicente. Barton är ett hot som spelfördelare där han gärna involverar William Gutenius och Dartaye Ruffin. Men guardveteranen har sakta men säkert utvecklat sitt trepoängsskott över åren och närmar sig 40 procent i den grenen.

För Luleå är det viktigt att skadade duon Gustav Hansson och store Tobias Sjöberg kurerat sig från sina skador och är redo för spel när slutspelet startar i Luleå energi arena nästa vecka. Kvartsfinalspelet avgörs i bäst av fem matcher och spelas enligt modellen 2+2+1.

Och ska jag komma med något sorts tips så drar jag till med 3–2 till BC Luleå. Det är nämligen oerhört svårt att se hur något av lagen kan sno en seger på bortaplan.