Analys: Så vill SBL-klubbarna förstärka sina lag

Värva eller inte värva? Det är frågan.

 Tobias Sjöberg, Oliver Gehrke, Denzel George, Oskar Wikström-Stümer.

Tobias Sjöberg, Oliver Gehrke, Denzel George, Oskar Wikström-Stümer.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Basketbloggen2024-01-23 21:38

Om drygt tre veckor – den 15 februari – stänger SBL värvarfönstret för den här säsongen och många klubbar sitter förstås och klurar på en sista värvning som kan laget en rejäl knuff framåt innan slutspelet drar igång. 

Men vad är det för pusselbitar som behövs? Här Bloggens genomgång av alla lag i SBL herr.

Norrköping Dolphins

Kommentar: Här behövs inte ett jota. Laget har djupet och spetsen. Den regerande mästaren kan sitta helt lugnt i båten.

Jämtland Basket

Kommentar: Med tanke på att Jämtland var med och budade på landslagsspelaren Viktor Gaddefors är det ganska tydligt vad klubben vill ha: En stor forward. Men det blir inte lätt. Jämtland har fyra importer på kontrakt och några lediga svenska spelare är svårhittade på marknaden.

BC Luleå

Kommentar: Guardsidan är smockfull – där behövs inget. Men med tanke på Tobias Sjöbergs ständiga foulproblem och Ed Polites knäkänningar är det logiska att BC Luleås fokus ligger på en stor insidespelare om klubben väljer att förstärka. BC Luleå har en importplats öppen.

Borås Basket

Kommentar: Borås har fyllt importkvoten och har därför ett begränsat handlingsutrymme. Men dyker det upp en svensk med storlek lär klubben inte tveka en sekund. Där finns ett litet hål i den här säsongens lagbygge.

Södertälje BBK

Kommentar: Med tanke på att lagets bäste poängmakare Anthony Durham lämnade för ett par veckor är det logiska att Södertälje letar en kreativ guard som kan leverera offensivt på en hög nivå.

Nässjö Basket

Kommentar: Nässjö sitter på samma svåra läge som flera andra konkurrenter i och med att importkvoten är fylld. Men får klubben drömma lite kanske det finns en svensk forward i tvåmetersklassen som längtar till Småland.

Uppsala Basket

Kommentar: Sedan stjärnguarden Jeremiah Paige lämnade har Lukas Friberg fått slita ont som spelfördelare och gått tunga minuter. Han behöver akut hjälp och Uppsala lär i detta nu leta med ljus och lykta.

Köping Stars

Kommentar: Mycket talar för att Köping tar den sista slutspelsplatsen och vill laget kunna tävla i en kvartsfinal bör laget vässas på något sätt. Frågan är bara hur när laget redan innehåller fyra jänkare. Men kanske kan ett byte vara aktuellt? Guarden Christan Keeling har inte övertygat.  

Umeå Bskt

Kommentar: Västerbottens stolthet sparar pengar och skickar snarare iväg spelare än värvar. Men i en utopisk drömvärld borde förstås bakplansregissören Jordan Peltier ersättas i någon form.